Wilde katten en Keltische forten: deze boswandeling blijft je bij

Rotspartijen, meertjes en glooiende valleien: achter elke boom schuilt weer een nieuw landschap in het bos in de regio de Hunsrück. Wandel door een wildernis waar wilde katten gedijen en waar prehistorische bewoners hun stempel op het landschap hebben ged

Door GNTB/Duits Verkeersbureau
Gepubliceerd 20 jun. 2022 12:08 CEST
Het uitkijkpunt op de Erbeskopf, het hoogste punt in Nationaal Park Hunsrück-Hochwald.

Het uitkijkpunt op de Erbeskopf, het hoogste punt in Nationaal Park Hunsrück-Hochwald.

Foto door Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

Het oerbos van morgen – met die titel wordt het naar de regio de Hunsrück vernoemde Nationaal Park Hunsrück-Hochwald, dat zich in de deelstaten Saarland en Rijnland-Palts bevindt, regelmatig aangeprezen. In het beschermde woud, dat zich uitstrekt over het middelgebergte van de Hunsrück, kan de natuur volledig haar gang gaan. Het resultaat is een bos met een bijzonder grote diversiteit aan planten en dieren, waaronder een flink aantal zeldzame soorten.

Het nationaal park is vooral trots op de wilde katten die in groten getale tussen de bomen door sluipen. In het bos op de Hunsrück leeft namelijk een van de grootste populaties van wilde katten in Europa. Dat maakt het Hochwald een belangrijk verspreidingsgebied voor deze schuwe roofdieren. Een andere bezoeker die het natuurgebied wel lijkt te zien zitten, is de wolf. Sinds 2021 werd dit dier een aantal keer gezien in het nationaal park.

Keltisch erfgoed

Het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald is niet alleen rijk aan soorten, het gebied kent ook een bijzonder rijke geschiedenis. Voordat de Romeinen zich over Europa verspreidden, was het bos op de Hunsrück de woonplaats van Kelten. Archeologische vondsten vertellen het verhaal van deze prehistorische bewoners van het Hochwald. Meer dan tweeduizend jaar geleden bouwden zij forten en een ringwal op de uitlopers van de bergkam, waarvan de overblijfselen nog altijd te bewonderen zijn. Ook begroeven zij hun doden in het gebied. Bezoek het Keltenpark Otzenhausen in het Saarland om alles te weten te komen over de Keltische geschiedenis van het gebied – naast de archeologische bezienswaardigheden is in het park ook een Keltisch dorp nagebouwd.

In Nationaal Park Hunsrück-Hochwald kan de natuur volledig haar gang gaan.

Foto door TZ Saarland/Klaus-Peter Kappest

Op avontuur in de wildernis

Er zijn verschillende manieren om het Nationaal Park Hunsrück-Hochwald te verkennen, bijvoorbeeld tijdens een rondleiding met een boswachter. Deze getrainde gidsen kennen het bos door en door, en kunnen bezoekers van alles vertellen over de bijzondere flora en fauna van het natuurgebied. Liever alleen op pad? Wandel dan een etappe van de Saar-Hunsrück-Steig, een 410 kilometer lange wandelroute langs de hoogtepunten van de Hunsrück. Zo loopt het pad dwars door het Hochwald en over de top van de Erbeskopf, het hoogste punt van het nationaal park. Andere etappes van de route voeren over de Geierlay hangbrug, een van de langste voetgangersbruggen van Duitsland, en langs een groot aantal historische sites, zoals de vele kastelen en ruïnes van Rijnland-Palts.

Wie het avontuur echt compleet wil maken, kan overnachten in een van de drie trekkingkampen die verscholen liggen in het bos. Deze bestaan uit houten platforms waarop tenten geplaatst kunnen worden, een geïntegreerde picknicktafel en een composttoilet. Bezoekers kunnen de trekkingkampen online reserveren.

Klik hier voor meer informatie en inspiratie over de Duitse natuur.

Ga op pad met een boswachter om meer te leren over de natuur in het nationaal park.

Foto door Rheinland-Pfalz Tourismus GmbH / Dominik Ketz

GNTB/Duits Verkeersbureau

Foto door GNTB/Duits Verkeersbureau
Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Een huttentocht in Oostenrijk
Reizen
Zin in een zomer vol avonturen in de natuur? Ontdek de Oostenrijkse regio Salzkammergut
Reizen
Met de e-mountainbike door het Oostenrijkse merengebied
Reizen
Wandel langs 35 meren tijdens deze meerdaagse hike in Oostenrijk
Reizen
Piraten, kobolden en alpaca’s: een droomplek voor kinderen én ouders

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.