Op safari in het Krugerpark

Ga op zoek naar de Big Five in één van de bekendste wildparken ter wereld: het Krugerpark! Cheeta’s, nijlpaarden en krokodillen zie je er natuurlijk ook.

Door Veerle Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:54 CET
Een luipaard ligt te slapen in een boom van het nationaal park Kruger.
Een luipaard ligt te slapen in een boom van het nationaal park Kruger.
Foto door Getty Images

In het noordoostelijke puntje van Zuid-Afrika ligt nationaal park Kruger, kortweg het Krugerpark genoemd. Het is het beroemdste wildpark van Zuid-Afrika, waar je de voltallige Big Five spot en de grootste olifantenpopulatie ter wereld leeft. Naast de grote vijf – leeuw, buffel, luipaard, neushoorn en de Afrikaanse olifant – zie je mogelijk ook giraffes, nijlpaarden, koedoes, impala’s, wilde honden, zebra’s, jachtluipaarden, hyena’s, krokodillen en bavianen tijdens een safari door het gigantische gebied. Om de vogels niet te vergeten! Alleen Etosha in Namibië en de Serengeti in Tanzania hebben vergelijkbare dierenpopulaties.

Een leeuwin en haar jong in het Nationaal Park Kruger.
Foto door Getty Images

Verken het park van bijna 20.000 vierkante kilometer aan de hand van een self-drive safari of maak een spannende wandeling onder begeleiding van een ervaren ranger. Je kunt kiezen voor een korte wandeling rondom één van de nachtkampen, in de vroege ochtend of in de namiddag. Maar voor de echte avonturiers zijn er ook verschillende Wilderness Trails, die je te voet in kleine groepen voor meerdere dagen door het park voeren. Naast de grote zoogdieren is er tijdens deze trektochten ook aandacht voor het kleinere leven in het park, dat tijdens een jeepsafari over het hoofd wordt gezien. 

Hoewel het landschap tijdens het droge seizoen, onze zomermaanden, behoorlijk dor en gelig oogt, is dit wel de beste tijd om dieren te spotten. Er is dan namelijk een stuk minder groen waar de dieren zich achter kunnen verschuilen: zo zie je de luipaarden beter zitten in de bomen en zijn de leeuwen beter te spotten in een open veld. Ook lijken de buffels en neushoorns in grotere getalen aanwezig. De enorme olifantenpopulatie in het park, bestaande uit een kleine 12.000 dieren, kun je het hele jaar door niet over het hoofd zien.

Een kudde olifanten bij een drinkplaats in het park.
Foto door Getty Images

Een dagtocht in het park dat zich uitstrekt over Mozambique en Zimbabwe volstaat eigenlijk niet, maar gelukkig zijn er voldoende omheinde kampen om te overnachten. Dit zijn gelijk bijna de enige plekken in het Krugerpark waar je mag uitstappen tijdens een autosafari. Bepaal zelf welke route je aflegt door het park. Zo kun je kiezen voor één van de kortere en goedkopere autotrails, zoals de Northern Plains Adventure Trail, Nonokani Adventure Trail, Mananga 4x4 Adventure Trail of Madlabantu Adventure Trail. Een andere optie is in vijf dagen de 500 kilometer lange Lebombo Motorised Eco Trail af te leggen met een eigen terreinwagen, onder begeleiding van een gidsauto. Hierbij breng je naast eten en drinken ook je eigen kampeer- en kookgerei mee.

Nabij het Krugerpark liggen de wat kleinere en daarmee overzichtelijkere wildparken, zoals het Sabi Sands Game Reserve of het Londolozi Private Game Reserve. Je hebt hier een grotere kans om de dieren van dichtbij te zien, omdat deze meer gewend zijn aan safari’s. Ben je specifiek op zoek naar luipaarden? Dan is Sabi Sand een echte aanrader! Daar heb je een grote kans om deze bijzondere dieren te spotten. 

Zelf het Krugerpark ontdekken? Bekijk dan onze rondreis door Zuid-Afrika.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Zuid-Afrika
Superluxe op safari
Zuid-Afrika
Beleef een vleugje Nederland in ‘skitterend’ Zuid-Afrika
Zuid-Afrika
Terug naar Zuid-Afrika
Zuid-Afrika
Reiswijzer: Noordkaap, Zuid-Afrika
Zuid-Afrika
Noordkaap: Het geheim van Zuid-Afrika

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.