Een fontein van water die omhoog wordt gespoten. Het puntje van een vin. Dan een enorme staart! Walvissen spotten staat bij veel mensen op de bucket list en Zuid-Afrika staat bekend als een van de ultieme walvisbestemmingen. De kust bij Hermanus is volgens velen dé plek in Zuid-Afrika – en een van de beste ter wereld – om de reuzen van de zee van dichtbij te zien. Hier een paar tips waarmee je meer kans hebt om walvissen te zien, maar vooral ook meer plezier beleeft tijdens de trip.

De kust bij Hermanus
De kust bij Hermanus.
Haphazard Traveler, Flickr

Hoe spot je een walvis?

Op een tour zal de gids alles uitleggen, maar hier zijn alvast een paar tips. Zoek witte plekjes in de zee. De golven die door het lichaam van een walvis breken zien er gewoonlijk zo uit. Als een grote plons te horen is, is er grote kans dat dit een walvis was. Blijf kijken in de richting van het geluid – meestal komen walvissen een aantal keer achter elkaar boven water.

Let ook op de walvisomroeper in Hermanus. Deze traditie begon in 1991, toen Jim Wepener besloot om mensen te alarmeren wanneer er walvissen in de buurt waren: hij liet familieleden dan naar de radio bellen. Niet veel later kwam er iemand die deze taak als fulltime baan uitvoerde. Vandaag de dag staat er nog altijd een walvisomroeper bij de zee, die op zijn hoorn blaast wanneer er walvissen te zien zijn.

This is an image
ullstein bild/Getty Images

Kajakken met walvissen

Voor wie nóg dichterbij de walvissen wil komen, worden er ook kajaktochten aangeboden in Hermanus. Deze alternatieve wijze om walvissen te spotten is ideaal voor wie graag van het gebaande pad gaat. Er is natuurlijk nooit een garantie dat de walvissen zich laten zien, maar een groot voordeel van deze tochten is dat ze hoe dan ook erg vermakelijk zijn.

Beste reisperiode

Walvissen spotten in Hermanus kan van juli tot december. Rond juni migreren zuidkapers (een soort van de baleinwalvissen) van Antarctica om kalveren te baren en te paren. In augustus en september worden de jonge walvissen geboren, in oktober arriveren de mannetjes om te paren. Rond die tijd is het dus een drukke boel in de zee!

This is an image
FOX, verre reizen van ANWB

Wat neem je mee?

De walvissen zwemmen natuurlijk niet altijd naar de boot toe. Een verrekijker kan daarom een groot verschil maken. Wees er ook op voorbereid om enkele uren in de zon door te brengen, door een hoed, zonnebril en zonnebrandcrème mee te nemen. Houd verder rekening met mogelijk winderige weersomstandigheden op zee en neem warme kleding mee, afhankelijk van het seizoen. Comfortabele schoenen met een stevige grip zijn ideaal voor op de boot.