Hoe vaak gebeurt het nou, dat je verliefd wordt op een stad? Het overkwam mij toen ik enkele jaren terug Kaapstad bezocht. Het was een kort bezoek, omdat ik eigenlijk op weg was naar de provincie Noordkaap, in het uiterste noordwesten van Zuid-Afrika, voor een reportage voor Traveler. Maar in de 48 uur die ik er toen doorbracht wist de stad mij in te palmen. Met voortreffelijke wijnen natuurlijk, die ik proefde bij een clam chowder op het zonovergoten balkonterras van restaurant Quay 4, met uitzicht over het Victoria & Alfred Waterfront, het historische hart van de haven. Maar er is veel meer dan wijn.

De historische betekenis van Kaapstad, omringd door uitgestrekte townships, kan je tijdens een bezoek niet ontgaan. Denk aan de kleurrijke buurt Bo-Kaap, waar vooral afstammelingen van voormalige slaven wonen. Of het stadhuis, vanwaar Nelson Mandela na zijn vrijlating zijn eerste openbare speech hield voor een uitzinnige menigte op de Grand Parade. Voor de kust ligt Robbeneiland, ooit een strafkolonie van de VOC maar ook de plek waar de charismatisch leider bijna twintig jaar gevangen zat.

Je kunt in Kaapstad kitesurfen en strandwandelingen maken, shoppen in gezellige straatjes en in winkels van wereldklasse. Inwoners van diverse pluimage gaan er hand in hand. En ja, de fenomenale ligging, aan het water aan de voet van de platte Tafelberg, en het aangename klimaat dragen ook een steentje bij. Dit alles zorgt voor een gemoedelijke sfeer die ik in geen enkele andere stad heb ervaren. Het is een plek waar je je direct op je gemak voelt – reden waarom ik de stad later met mijn gezin nog eens bezocht. Verliefd dus.

Freelancer Raymond maakte in de laatste drie jaar vijf fotoreportages voor Traveler.

Lees ook Mijn Berlijn, Mijn Rome, Mijn Tokio, Mijn Bangkok en Mijn Buenos Aires.