Wat is de beste tijd om naar Zuid-Afrika te reizen?
Door de ligging van Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen in het land omgedraaid. Zuid-Afrika kent verschillende klimaatzones en grote hoogteverschillen waardoor het weer per regio en seizoen enorm kan verschillen. De beste tijd voor een reis naar het land is dus erg afhankeljk van waar je heen gaat en wat je wilt doen. Het noorden, westen en grote delen van het binnenland zijn de warmste gebieden. Aan het oosten en aan de kust is het klimaat wat gematigder.

Wat voor visum heb je nodig?
Voor een reis van minder dan negentig dagen hoef je geen visum aan te vragen. Als toerist ontvang je automatisch een toeristenvisum bij aankomst in het land. Voor het verlengen van je visum moet je zijn bij één van de kantoren van Home Affairs.

Hoe zijn de (draadloze) internetverbindingen?
Hotels hebben meestal wel een draadloze internetverbinding op de kamers of in de lobby. Zo niet, dan kun je vaak terecht bij één van de internetcafé’s die je in vrijwel elke plaats wel kunt vinden.

Hoe lang is de reistijd?
Vanaf Amsterdam sta je in ongeveer elf uur in Johannesburg of Kaapstad. Zuid-Afrikanen hebben in december en januari zomervakantie en reizen in die periode meer waardoor de ticketprijzen hoger kunnen liggen. Tijdsverschil tussen Nederland en Zuid-Afrika is er bijna niet. In Zuid-Afrika is het in de winter een uur later en in de zomer is er helemaal geen tijdsverschil.

Wat mag je absoluut niet vergeten?
Voor Zuid-Afrika gelden geen verplichte vaccinaties maar de GGD raadt een DTP-vaccinatie wel aan. Malaria is ook een risico en dus is het slim om voor de zekerheid malariatabletten mee te nemen. Je gaat in Zuid-Afrika ongetwijfeld veel foto’s maken en dus moet je af en toe je camera opladen. Neem hiervoor een reis-of wereldstekker mee die geschikt is voor Zuid-Afrika waar ze type M gebruiken.