Onder andere Nobelprijswinnaars Nelson Mandela en Desmond Tutu noemden Johannesburg hun thuis. De grootste stad van Zuid-Afrika speelde een belangrijke rol in de apartheidsgeschiedenis van het land en is een stad met veel historie. Maar het is ook een kleurrijke, diverse en steeds modernere plaats met veel verschillende culturen dankzij de vele migranten die halverwege de jaren ’90 naar de stad kwamen. Laat je verrassen door de boeiende Afrikaanse wereldstad Johannesburg!

Doen

Bezoek Soweto om meer te leren over de apartheidsgeschiedenis van Zuid-Afrika: sinds de jaren ’50 is deze verzameling aan townships uitgegroeid tot een echte stad met twee miljoen inwoners, ten zuiden van Johannesburg. Op het Freedom Square sta je op precies dezelfde plek waar het Vrijheidsrecht werd aangenomen door het Congress Alliance: een groep organisaties die in 1955 samenkwamen om een plan te maken voor de toekomst van het land. In Orlando West loop je door een wijk waar twee Nobelprijswinnaars voor de vrede hebben gewoond: Nelson Mandela en Desmond Tutu.

This is an image
Talisman

Neem ook een kijkje bij het indrukwekkende Apartheid Museum in Johannesburg. Bij binnenkomst rangschikken de gidsen de bezoekers op ras en huidskleur. Een heftige binnenkomer die gelijk de toon zet voor de rest van je bezoek aan het museum waar je onder meer persoonlijke verhalen kunt lezen over het leven in het oude Zuid-Afrika. Een rugbywedstrijd live bijwonen doe je in het Ellis Park Stadium, waar ruim twintig jaar geleden ook de finale van de wereldbeker werd gespeeld die werd gewonnen door het nationale team van Zuid-Afrika.

Eten

De voormalige township Braamfontein veranderde in de afgelopen jaren van een oud en leeggelopen zakendistrict in een van de hipste culturele wijken van Johannesburg. De blikvanger in de wijk is de overdekte markthal The Neighbourgoods Market waar je naartoe gaat voor de beste verse groente en fruit uit de regio. De bovenste verdieping is een populaire ontmoetingsplek waarvandaan je de uitkijkt over de zonnige stad. Ga voor een ontbijt of lunch naar restaurant Nice aan Fourth Avenue in Parkhurst – waar je ook veel antiekwinkels en high end boetieks tegenkomt– en probeer de populaire eiermandjes: mandjes gemaakt van warme, knapperige toast en gevuld met ei, bacon en tomaat.

Slapen

Overnachten doe je meestal in een van de noordelijke suburbs van Johannesburg, waar de meeste hotels zijn. De rustige, luxe wijk Sandhurst, een noordelijke voorstad van Johannesburg, staat bekend als het rijkste gebied van de stad dat volstaat met villa’s waar een flink prijskaartje aan hangt. Het Saxon is een bekend hotel in Sandhurst en een aanrader als je jezelf wilt trakteren op een heerlijk luxe overnachting. Achter de hoge, fortachtige muren gaan overdadige suites schuil met zonnige balkons en een ruim buitenzwembad. Ook vind je in de wijk de duurste straat van Johannesburg: Oxford Avenue, ofwel de Afrikaanse P.C. Hoofdstraat.

This is an image
Talisman

Het centrum van Johannesburg is steeds meer in opkomst en het 12 Decades Hotel in de creatieve wijk Maboneng, net ten oosten van het centrum, is daar een mooi voorbeeld van. Elk van de twaalf kamers in het hotel vertegenwoordigt een ander moment uit de Zuid-Afrikaanse geschiedenis en is ontworpen door een plaatselijke ontwerper of kunstenaar. In Maboneng vind je veel kunstgalerijen-en studio’s, maar ook het grotere MOAD, het Museum of African Design. Het wordt niet voor niets de hipsterwijk en culturele hoofdstad van Johannesburg genoemd.