Oostwaarts van het drukke Kaapstad ervaar je de rust van de glooiende wijngaarden met haar goed beschermde wijnranken. Er zijn diverse routes die langs wijnhuizen voeren, waar je met eigen ogen kunt zien, horen én proeven hoe de zoete witte druiven worden omgetoverd tot begeerlijke wijn.

Smakelijke geschiedenisles

De Kaap-Hollandse wijnhuizen zijn een beleving op zich, want vaak eeuwenoud. Zuid-Afrika behoort nog tot de ‘nieuwe wereld’ wijnlanden, maar er wordt al sinds 1652 wijn verbouwd. De geschiedenis van Zuid-Afrikaanse wijn is sterk beïnvloed door een boycot tijdens de apartheid, waardoor de wijn lange tijd niet geëxporteerd kon worden. In twintig jaar tijd heeft Zuid-Afrika zich ontwikkeld tot het grootste importland na Frankrijk!

Afrikaanse wijnen zijn door het hete klimaat alleen te vinden rond de kust, vooral in de regio Westkaap. Verder dan 100 kilometer het land in zul je dan ook geen wijngaarden vinden, daar hebben de druiven geen kans. Een bekende wijnplaats is Stellenbosch: een levendige studentenstad omringd door bergen. Zelfs op de universiteit spelen wijngerelateerde studies en activiteiten een grote rol. Franschhoek ligt ten oosten van Stellenbosch en heeft nog heel veel Franse invloeden, en zelfs een wijntram! Paarl en Wellington zijn andere regio's die zich vooral goed lenen voor wijnproeverijen in combinatie met bergwandelingen.

This is an image

Stel je smaakpapillen op de proef

Een bezoek aan een landhuis met wijnproeverij is gegarandeerd een smakelijke geschiedenisles. Laat je betoveren door bijvoorbeeld het prachtige landgoed en accommodatie Babylonstoren, met haar Kaap-Hollandse interieur. Of neem de fiets door de wijnlanden met een picknickmand achterop en aangename wijnstops onderweg.

De Afrikaanse wijnlanden zijn een prachtige bestemming op zich, maar ook goed te combineren met safari's en walvissen spotten langs de kust, mocht je wijndorst gelest zijn...