Wijnproeven in Zuid-Afrika

Het gouden vocht is één van de rijkdommen in Zuid-Afrika die je het beste weet te waarderen als je voet op de grond van oorsprong hebt gezet. Beleef de oogstrelende vergezichten terwijl je met een glas wijn in je handen staat en proef de smaak van Afrika!

Door Sabine de Witte
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:56 CET
Foto door Talisman Travel Design

Oostwaarts van het drukke Kaapstad ervaar je de rust van de glooiende wijngaarden met haar goed beschermde wijnranken. Er zijn diverse routes die langs wijnhuizen voeren, waar je met eigen ogen kunt zien, horen én proeven hoe de zoete witte druiven worden omgetoverd tot begeerlijke wijn. 

Smakelijke geschiedenisles

De Kaap-Hollandse wijnhuizen zijn een beleving op zich, want vaak eeuwenoud. Zuid-Afrika behoort nog tot de ‘nieuwe wereld’ wijnlanden, maar er wordt al sinds 1652 wijn verbouwd. De geschiedenis van Zuid-Afrikaanse wijn is sterk beïnvloed door een boycot tijdens de apartheid, waardoor de wijn lange tijd niet geëxporteerd kon worden. In twintig jaar tijd heeft Zuid-Afrika zich ontwikkeld tot het grootste importland na Frankrijk!

Afrikaanse wijnen zijn door het hete klimaat alleen te vinden rond de kust, vooral in de regio Westkaap. Verder dan 100 kilometer het land in zul je dan ook geen wijngaarden vinden, daar hebben de druiven geen kans. Een bekende wijnplaats is Stellenbosch: een levendige studentenstad omringd door bergen. Zelfs op de universiteit spelen wijngerelateerde studies en activiteiten een grote rol. Franschhoek ligt ten oosten van Stellenbosch en heeft nog heel veel Franse invloeden, en zelfs een wijntram! Paarl en Wellington zijn andere regio's die zich vooral goed lenen voor wijnproeverijen in combinatie met bergwandelingen. 

Stel je smaakpapillen op de proef

Een bezoek aan een landhuis met wijnproeverij is gegarandeerd een smakelijke geschiedenisles. Laat je betoveren door bijvoorbeeld het prachtige landgoed en accommodatie Babylonstoren, met haar Kaap-Hollandse interieur. Of neem de fiets door de wijnlanden met een picknickmand achterop en aangename wijnstops onderweg.

De Afrikaanse wijnlanden zijn een prachtige bestemming op zich, maar ook goed te combineren met safari's en walvissen spotten langs de kust, mocht je wijndorst gelest zijn...

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Zuid-Afrika
Voorbij de wijngaarden: whisky in Kaapstad
Zuid-Afrika
Highlights Zuid-Afrika
Wijn
Op dit Kroatisch eiland wordt al 2400 jaar wijn verbouwd
Zuid-Afrika
Beleef een vleugje Nederland in ‘skitterend’ Zuid-Afrika
Zuid-Afrika
Reiswijzer: Noordkaap, Zuid-Afrika

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.