Onontdekte parel in Zuid-Tirol: het Eggental

Smaragdgroene meren, ruige bergtoppen, weelderige bloemenweiden en de zonnigste dorpjes in Zuid-Tirol: welkom in het Eggental, het paradijs voor de avontuurlijke vakantieganger.

Gepubliceerd 9 mei 2019 10:46 CEST
In de zomer bloeit Zuid-Tirol op tot een outdoorparadijs.
In de zomer bloeit Zuid-Tirol op tot een outdoorparadijs.
Foto van Eggental Tourismus - Helmut Rier

In de zomer bloeit Zuid-Tirol, de meest noordelijk gelegen regio van Italië, gelegen in het hart van de Dolemieten, op tot een outdoorparadijs. Het is een streek waar mediterraan temperament verweven is met Alpentradities, wat je terugziet in de cultuur, de gastronomie en het veelzijdige landschap. Ontdek wijngaarden, alpenweiden en ruige pieken, smul van culinaire hoogstandjes in een van de 19 Michelinrestaurants en geniet van het bijna altijd schijnende zonnetje – maar liefst driehonderd dagen per jaar.

De zonnige kant van de Dolomieten

Zuid-Tirol kent nog prachtige onontdekte parels, zoals het Eggental, oftewel Val d’Ega in het Italiaans. De vallei is fantastisch gelegen: in het hart van de Dolomieten, tussen de bekende bergmassieven Catinaccio en Latemar, op slechts 20 minuten rijden van Bolzano. Terwijl je ’s winters nog van de pistes roetsjt, verandert Val d’Ega – ook wel ‘de zonnige kant van de Dolomieten’ genoemd – ’s zomers in een grote buitenspeelplaats.

Terwijl je ’s winters nog van de pistes roetsjt, verandert Val d’Ega ’s zomers in een grote buitenspeelplaats.
Foto van Eggental Tourismus / StorytellerLabs

De ongerepte natuur van de regio, die op Unesco’s Werelderfgoedlijst staat, strekt zich uit tussen zeven dorpjes en inspireert om eropuit te trekken: van wandelen en bergbeklimmen tot mountainbiken en ontspannen. Met ruim vijfhonderd kilometer aan goed gemarkeerde wandelpaden, vijf via ferrata-routes, twee golfbanen en een zeshonderd kilometer lang netwerk aan mountainroutes is het Zuid-Tiroolse Eggental is een topbestemming voor actieve vakantiegangers.

Wandelen in outdoorparadijs Val d’Ega

Het gros van de wandelroutes in Val d’Ega gaat langs en over bijzondere rotsformaties, door weilanden en dichtbegroeide bossen. Verschillende paden, hellingen en afdalingen leiden je naar berghutten of naar de toppen zelf, die je al wandelend of gezekerd aan touwen trotseert.

Het gros van de wandelroutes in Val d’Ega gaat langs en over bijzondere rotsformaties.
Foto van Eggental Tourismus / Helmut Rier

De splinternieuwe themaroute naar de bizarre aardepiramides in Steinegg is een aanrader voor wie van de natuur wil genieten. Dat geldt eveneens voor het Latemarium in Obereggen, met acht themaroutes en een spectaculair uitkijkplateau waar je een adembenemend uitzicht hebt over de Dolomieten. Ook voor gezinnen met jonge kinderen zijn er tal van mooie routes te ontdekken, bijvoorbeeld naar het Carezzameer, waar de noordelijke flanken van de Latemar in weerspiegelen.

Fietstochten in alle moeilijkheidsgraden

Trek je er liever op de fiets op uit? In Val d’Ega kun je kilometers maken terwijl je onderweg geniet van het landschap: van ontspannen tochten en ritjes op e-bikes tot uitdagende routes voor ervaren mountainbikers en freeriders door bossen en over hellingen. Onderweg vind je alpenweiden en ruim dertig hutten en restaurants waar je kunt uitrusten en de smaken van de regio kunt uitproberen.

In Val d’Ega kun je ook op de fiets kilometers maken terwijl je onderweg geniet van het landschap.
Foto van Eggental Tourismus / Jens Staudt

Proef de huisgemaakte lokale specialiteiten die in de hutten worden geserveerd, van lokale kazen tot zoete desserts en haute-cuisinehoogstandjes. Het Latemarcircuit, met talloze route in verschillende moeilijkheidsgraden, is een aanrader voor wie de gelijknamige 2842 meter hoge berg van dichtbij wil bewonderen. Zomers Val d’Ega is gemaakt voor avontuur!

Wil je meer weten over zomer in het Eggental? Lees dan hier verder >

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.