Beste periode

Rustzoekers die van zeevruchten houden, kunnen in het late voorjaar volop genieten van oesters en eind september van kreeft. Midzomerfestiviteiten beginnen in juni en duren tot eind augustus. Hebben de Zweden vakantie, dan zorgen ze met hun kajaks en zeilboten voor de nodige drukte.

Eten en drinken

De romige mosselsoep bij Brygghuset aan de haven van Fiskebäckskil is de 20 minuten durende overtocht per veerboot vanuit Lysekil meer dan waard. Onder het eten kun je heerlijk mensen kijken en zie je zeiljachten passeren.

Met blauwe gemeenschappelijke tafels binnen en een weelderige tuin vol bloemen en groenten, ziet Kosters Trädgårdar op het zuidelijke Kostereiland eruit als een landschap op een schilderij van Carl Larsson. Bestel de vangst van de dag en wat lokale kazen met bessen en groenten van het eiland.

This is an image

Overnachten

Het Strandflickorna Hotel in Lysekil werd eind 20ste eeuw gebouwd als kuuroord. De rust van toen is behouden gebleven in de op hout gestookte sauna en hottub in de achtertuin, die uitziet op de Gullmarfjord. De Sea Studio heeft twee glazen wanden en een terras met een trap die toegang biedt tot de zee – een droomplek. (2 personen vanaf 243; studio vanaf 365 euro).

Hotel Koster heeft een groot openluchtrestaurant en een gazon waar op midzomeravonden wordt geluisterd naar livemuziek. Het merendeel van de 78 kamers, verspreid over drie gebouwen, heeft zeezicht. Het ontbijt wordt geserveerd in een historisch buitenhuis. Fiets- en voetpaden beginnen pal voor de deur (vanaf 170 euro).

Stora Hotellet Bryggan ligt aan de haven in Fjällbacka, het 17de-eeuwse vissersdorp waar de hedendaagse misdaadauteur Camilla Läckberg geboren werd. De kamers, met nautisch geïnspireerd interieur, hebben zonnige terrasjes. Op een terras met zeezicht ontbijt je met verse broodjes, terwijl bij het diner zeevruchten centraal staan (vanaf 232 euro).

Lezen

Hou het vooral op het allerbeste wat de Zweden te bieden hebben: thrillers. De twaalf boeiende romans van Läckberg spelen zich alle af in Fjällbacka. IJsprinses, haar debuut, gaat over een lijk in een bevroren bad.