Omdat Stockholm gebouwd is op een reeks met elkaar verbonden eilanden, vind je er ontelbaar veel panoramische uitzichten over de stad en waterwegen. Met een waanzinnige kustomgeving en een overvloed aan parken omarmt de Zweedse hoofdstad eersteklas stedelijke attracties die nooit ver zijn van de natuur.

This is an image

Panorama-uitzichten over de stad

Je ervaart Stockholms schoonheid het beste vanuit de hoogte. Het fotografiemuseum Fotografiska in de wijk Södermalm is een bezoek waard voor een panoramisch uitzicht over de oude stad vanuit de bistro op de bovenste verdieping. Het nabijgelegen Fåfängan Café vind je ook in Södermalm. Het café ligt boven op een klif dus je moet wel een steile weg beklimmen, maar het verstrekkende uitzicht over het water maakt het allemaal de moeite waard.

Daal hierna weer af naar Stockholms rijkdom van parken, water- en skigebieden. Tijdens de winter gaan de inwoners naar de hellingen en snowboardparken van Hammarbybacken. Bezoek ook het eiland van Djurgården, vol dichte bossen, met eenden gevulde grachten en een doolhof aan fietspaden. Een bijzonder hoogtepunt is de Djurgården Rosendals Traadgard: een biologische tuin.

This is an image

Culinair Stockholm

Met al dat water rond en door de stad verwacht je fantastische visgerechten te vinden. En Stockholm stelt niet teleur met de beroemde Scandinavische gerechten. Probeer de unieke bereiding van haring en forel in restaurants in de buurt Stureplan, een openbaar plein in Gamla Stan (de oude stad), en Kungstradgarden, een centraal gelegen park bezaaid met terrasjes. Andere must-eats: gravlax, oftewel rauwe zalm uitgehard met suiker, zout en dille, en skagen: garnalen met citroen, dille en mayonaise geserveerd op toast.

Maar probeer absoluut ook een aantal van Stockholms traditionele vleesgerechten, waaronder gehaktballen of köttbullar, elandenbiefstuk en braadpangerechten. Probeer de gehaktballetjes bij Ulla Winbladh, waar je een idee krijgt van wat Ikea nastreeft, terwijl je bij Bakfickan Djuret geniet van een geweldig scala aan vlees, gecombineerd met een goed glas wijn. Bij Östermalms Safuhall, een prachtige overdekte markt, die dateert uit de jaren 1880, kun je gerookt rendierenhart proberen of elandsalami op B. Andersson Fagel & Vilt.