Het paadje in het bos loopt naar de waterkant. Waar tussen de bomen een houten huisje staat, als in een sprookje. De bekende Zweedse welkomst-fika, koffie met koek, staat klaar. Dit is een compleet nieuw concept: het ‘glazen huis’. Een opvallend klein huis, dat wel.

Sterker nog, het is alleen een bed met daaromheen glas. Ook het dak is van glas. Alleen de constructie van het huisje is gemaakt van hout. Ik open de deuren en verbaas me. Je hebt feitelijk niets; geen toilet, douche, stoelen of wat dan ook. Ja, een bed, dat wel echt een bed is.

De huisjes staan midden in de natuur van Dalsland, want natuurbeleving is hier het belangrijkste. Faciliteiten als douches en toiletten zijn er wel, maar deze liggen op 200 meter lopen. Wel inclusief zijn alle maaltijden. Die je bij het huisje kunt laten brengen. Hmm, dat klinkt wel goed.

Het Glazen Huis in het bos
Het Glazen Huis in het bos.
Corno van den Berg

Het avondlicht valt naar binnen. De bladeren ritselen door de wind. Het bed ligt heerlijk; ik ben best moe dus ik kan wel slapen. Maar ik heb een dilemma. Het wordt langzaam donker. Vogels laten zich horen, waaronder een specht en een uil. Met name die laatste zorgt wel voor sfeer in het bos.

Op diverse plaatsen kun je dit soort glazen huizen boeken; in West-Zweden zijn er de afgelopen tijd diverse gebouwd. Mijn glazen huis staat bij het imposante luxe landhuis Baldersnäs. Luxe dineren en daarna slapen in het bos – een heerlijke contradictie.

Een reservering heet hier ‘stresservation’, zie ik. Want je kunt niet voor een dag reserveren, maar minimaal voor 72 uur, oftewel drie nachten. Dat is bewust, zodat je kunt ontstressen. Ik moet glimlachen. Het is sowieso te kort, ik zou hier veel langer kunnen blijven.

Het landhuis van Baldersns
Het landhuis van Baldersnäs.
Nadja Odenhagen

In de ochtend wandel ik over het landgoed. Het landhuis werd gebouwd in 1796, al stamt het huidige huis uit 1910. Daarnaast zie ik stallen, diverse winkeltjes, een oude haven en een sauna aan het meer.

Als ik terugkom staat het ontbijt klaar bij het huisje. Met koffie, verse jus, yoghurt, fruit en diverse soorten brood met beleg. Ik duik het bed weer in. Lekker eten en een fijn uitzicht – dit moet het beste ontbijt op bed zijn ooit. Een eekhoorntje komt voorbij huppelen, kijkt me aan en gaat onverdroten door met zijn zoektocht naar zijn ontbijt.

De haven van Baldersns
De haven van Baldersnäs
Corno van den Berg

Ik wil de vele meren hier verkennen. Bij Silverlake Camp & Kanot in Lindekullen klim ik in een kano. Verhuurder Crister Emanuelsson vraagt hoelang ik wil peddelen. ‘Iets verderop is een kerk met diverse eilandjes. En een stuw waar je naar het volgende meer kunt. Heb je wieltjes nodig?’

De vraag laat ik even op me inwerken. Maar hier kun je van meer naar meer kanoën, waarbij je soms over land moet ‘klunen’. Dan moet de kano dus op de wieltjes en neem je hem achter je mee. Om daarna weer het water in te gaan. Het is erg populair, zie ik al snel.

Het landschap vanuit de lucht gezien
Het landschap vanuit de lucht gezien
Corno van den Berg

Silver Lake: ik begrijp waar de naam vandaan komt. Het water glinstert inderdaad als zilver. Onderweg zie ik een groepje aalscholvers in de boom. Ja, er zal genoeg vis zitten in het water. Als het kerkje opdoemt meer ik aan. Tijd voor een lunch in de buitenlucht. Ik denk na over mijn laatste 24 uur. Hoe divers wil je het hebben?

Zelf op vakantie naar West-Zweden? West-Zweden is vanuit Nederland gemakkelijk bereikbaar: per ferry met Stena Line, met het vliegtuig naar Göteborg of met de auto via het zuiden van Zweden. Meer informatie over een vakantie naar Zweden vind je op de site van Visit Sweden.