Tussen de wilde dieren bij Orsa

Orsa Grönklitt is een vakantieresort met veel actieve opties en een bijzonder dierenpark met roofdieren die op het noordelijk halfrond leven. Digital nomad Corno gaat ook kanoën op het grote meer bij Orsa.

Door Corno van den Berg
foto's van Corno van den Berg
Gepubliceerd 13 dec. 2018 13:16 CET
Het kleine meer bij Orsa
Het kleine meer bij Orsa
Foto door Corno van den Berg

Het stadje Orsa ligt in het hart van Zweden, een omgeving die populair is bij veel Nederlanders. Het zijn vooral families met jonge kinderen die hier van de open lucht, de bossen en meren genieten. De keuze is simpel; verblijf ik op de camping aan het meer of op de naastgelegen berg in een appartement?

In dit vakantieresort vind je alles: een outdoorwinkel, een supermarkt, diverse restaurants, een binnen- en buitenzwembad met glijbanen, een café, een klimmuur en nog veel meer. Hier verblijven duizenden mensen in het hoogseizoen, maar van enige drukte merk ik niets. Wonderlijk.

Een gezin is aan het vissen bij Orsa.
Foto door Corno van den Berg

De reden is duidelijk. Orsa Grönklitt ligt in een waar paradijs voor outdoorliefhebbers. De Zweedse bossen en meren lonken: hier kun je geweldig wandelen, kajakken, vissen en relaxen. Vlakbij mijn appartement ligt nog een klein meertje. Ideaal om een rondje te lopen, al zie ik ook iemand zwemmen. Ja, de temperatuur is aangenaam omdat het water ondiep is en dus snel opwarmt.

Op diverse plekken zie ik veenmos waar planken op zijn gelegd, zodat ik geen natte voeten krijg. Althans dat is het idee, maar een van de laatste planken zakt weg in het water. Ik moet glimlachen. Het hoort erbij. Het is eerder een blotevoetenpad, zodat je de natuur nog meer voelt.

Door meren als deze is Orsa een paradijs voor outdoorliefhebbers.
Foto door Corno van den Berg

Al kom ik hier vooral ook voor het dierenpark, dat alle wilde dieren van Zweden herbergt en onderdeel is van het vakantieresort. Het park begon ooit als een berenpark, maar inmiddels is het een roofdierenpark; de grootste van Europa.

In het park kun je vooral roofdieren zien die in het noordelijk halfrond voorkomen. Zoals tijgers, luipaarden en ijsberen. Of eigenlijk niet tegen kunt komen, want deze dieren zijn erg schuw of ze leven vooral in de nacht. Sterker nog, de meeste dieren worden zelden in het wild door mensen gezien.

Een Europese bruine beer in Orsa.

Een moederbeer komt met haar drie jongen aangelopen. De jonge dieren spelen, moederbeer is vooral op zoek naar een ontbijtje. Ik zie veelvraten, die zich normaal alleen ’s nachts laten zien. De nagels aan de poten zijn opvallend groot en worden door elk dier gevreesd. Ik zie al snel waarom.

Ik moet goed speuren om de wolven op het enorme terrein te vinden. Een wolf komt aanlopen en hoort geritsel. Vol overgave begint hij in de struiken te graven. Net zolang tot hij zijn prooi heeft. Als de andere wolven komen laat hij het trots zien. Het blijkt een onfortuinlijke mol te zijn. Ik had niet verwacht dit natuurlijke gedrag van roofdieren met eigen ogen te kunnen zien.

Een wolf in Orsa.
Foto door Corno van den Berg

Iets verderop ontmoet ik de Europese lynx; een mannetje en een vrouwtje. ‘Na de beer is dit roofdier het meest vertegenwoordigd in Zweden. Meer dan de wolf bijvoorbeeld,’ legt Sven Brunberg uit. Hij is onderzoeker bij het Scandinavische berenproject, dat in Noorwegen en Zweden het wel en wee volgt van bruine beren in het wild.

‘In dit deel van Zweden leven de meeste bruine beren. In de bossen leven er honderden, al zie je ze zelden. Maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn,’ vertelt Sven. ‘Zweden heeft een gezonde hoeveelheid beren, dus als je gaat wandelen doe je er goed aan je omgeving in de gaten te houden. Een ontmoeting is niet gevaarlijk, maar wel machtig mooi om mee te maken.’

Kajakken op het Orsasjön
Foto door Corno van den Berg

Vanavond dineer ik bij Brasserie Udden, bij de camping aan het water. Ik zie kreeft en oesters op de kaart staan, dat is een mooie afsluiting van de dag.

Ik heb de tijd om na te denken wat ik morgen wil gaan doen. Op internet las ik iets over een Nederlander die hier kajaktochten aanbiedt – een prima plan.

Een paard tijdens het kajakken.
Foto door Corno van den Berg

Pauwel van Zonneveld opent de deur van zijn hotel Kungshaga. De Nederlander zocht rust en ruimte en kocht met zijn vrouw samen spontaan het hotel bij het meer. Hij biedt nu onder meer tochten aan op Orsasjön, een groot meer bij Orsa ‘,Niet massaal, maar juist kleinschalig,’ legt hij uit.

Terwijl we over het meer peddelen groet hij een collega die toeristen met paarden rondleidt. De paarden komen het water in. Ze zijn nieuwsgierig naar onze kajak en het verkoelende water. In de verte zie ik een eilandje. Het blijkt de lunchplek te zijn. ‘Ik heb koffie, water of vruchtensap, wat verse broodjes en chocola. De omgeving krijg je er gratis bij.’ Ik neem plaats op het strandje. Wat mij betreft duurt deze lunch lekker lang.

Wil je meer weten over de Zweedse regio Dalarna, neem dan een kijkje op de site van Visit Dalarna. Dalarna is vanuit Nederland gemakkelijk bereikbaar: per auto, ferry of per vliegtuig via Göteborg of Stockholm. Diverse touroperators organiseren autorondreizen in Zweden. Bekijk hier het aanbod van Buro Scanbrit en Pharos Reizen van ANWB. Meer informatie over een vakantie naar Zweden vind je op de site van Visit Sweden

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Zweden
De diversiteit van Dalarna
Zweden
De wonderlijke Koster-eilanden
Zweden
Tien redenen om verliefd te worden op West-Zweden
Zweden
Pelgrimsroute St. Olavsleden: Zweden (1)
Zweden
Zweden: de route naar geluk

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.