De spectaculaire Öresundbrug verbindt de Deense hoofdstad met het Zweedse Malmö. In slechts twintig jaar veranderde de stad van een zwaar industriële havenplaats tot een van de innovatiefste plekken ter wereld op het gebied van groene energie. Zo besteed je 48 uur in Malmö!

DAG 1

Ochtend: Sightseeing vanaf het water

Bekijk de straten van Malmö vanuit een ander perspectief door een elektrische boot te huren via Book A Boat. Vaar over het kanaal dat dwars door het centrum van de stad loopt. Een aantal van de populairste bezienswaardigheden van Malmö liggen op deze route: het Malmöhus-kasteel, het oudste park van de stad, het vroegere postkantoor en traditionele vissershutjes. Neem wat te eten en drinken mee voor een vroege picknick op het water.

This is an image
Karolina Friberg

Middag: Duurzaam district

Malmö is een van de innovatiefste steden ter wereld op het gebied van duurzaamheid. In 2030 moet de hele stad op groene stroom draaien. Een ambitieus plan, maar in het geval van Malmö lijkt dit zeker haalbaar. Bezoek het eco-district Augustenborg, dat al sinds de jaren negentig wordt veranderd in een zo duurzaam mogelijke woonwijk. De grootste daktuinen ter wereld bevinden zich hier, compleet met zonnepanelen, bijenkorven en groene muren.

Avond: Culinaire ontdekkingsreis

Drie Michelinsterrenrestaurants en een liefde voor lokale, biologische producten: Malmö is een absolute droomplek voor wie graag uit eten gaat. In het multiculturele district Möllevången is een grote variatie aan eetgelegenheden te vinden. Lyran en Kvarteret Äkern staan bekend om hun gebruik van duurzame, lokale ingrediënten.

This is an image
Miriam Preis

Wie zijn smaakpapillen een nog groter plezier wil doen, kan terecht bij Vollmers, vlakbij het kasteeleiland in het stadscentrum. Dit restaurant heeft zijn Michelinster dubbel en dwars verdiend met de klassieke Zweedse gerechten die op innovatieve wijze geserveerd worden.

Ook wie op een budget reist, kan genieten van de duurzame en lokale producten die Malmö te bieden heeft. De Green Foodmarket ligt bijvoorbeeld vol met biologische producten. In de buurt van het centrale treinstation is Gram, de enige verpakkingsvrije supermarkt van Zweden, te vinden.

DAG 2

Ochtend: Ochtendduik in de zee

Het havengebied in het westen van de stad is makkelijk te vinden door de wolkenkrabber ‘Turning Torso’, het duizelingwekkende stukje architectuur dat de skyline tekent. Ook ligt hier een strand met Ribersborgs Kallbadhus, een populaire attractie in Malmö.

This is an image
Caroline Romare

Om warmte en comfort te vinden in het Scandinavische klimaat gaan de Zweden regelmatig naar de spa. De traditie van kuuroorden bestaat hier al zo'n driehonderd jaar. Het Ribersborgs Kallbadhus doet al dienst sinds 1898. Sauna's, massages en koude zeebaden behoren tot de mogelijkheden om op z’n Zweeds te ontspannen. Afhankelijk van de dag en het seizoen, opent Ribersborgs Kallbadhus elke ochtend om 9 of 10 uur.

Middag: Malmö op de fiets

Laat je inspireren door de duurzame mindset van de Zweden en bezoek de bezienswaardigheden van Malmö op de tweewieler. Met de vlakke lay-out, brede fietspaden en weinige auto's vormt Malmö een van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld. Bij Travelshop is het niet alleen mogelijk om een fiets te huren, maar ook om een stadstour inclusief ervaren gids te regelen. Leer over de geschiedenis, politiek, architectuur en natuur van Malmö tijdens een twee uur durende fietstocht door het westen of centrum van de stad. Wie liever op eigen houtje de stad verkent, kan bovendien gebruik maken van Malmö By Bike, het publieke fietsverhuursysteem van de stad.

Avond: Kroegentocht

Het uitgaansleven in Malmö is net zo gevarieerd als het aanbod aan restaurants. Concerthallen met livemuziek, microbrouwerijen en cocktailbars liggen verspreid over de stad. Begin de kroegentocht bij Lilla Torg, een plein in het centrum van de oude binnenstad van Malmö. Locals en reizigers komen samen bij de vele bars en terrasjes in de kasseienstraten van deze buurt. Bezoek Mello Yello voor een goede bodem (zoals rendiervlees, vissoep of een hamburger) en een grote keuze uit cocktails.

This is an image
Lilla Torg

Reis naarmate de avond vordert naar het zuidelijke district Möllevången voor een lokale bierproeverij bij Malmö Brewing Co. and Taproom of Beer Ditch. Bezoek Inkonst voor de beste indie-optredens en Kulturbolaget voor een avond rock 'n roll. Eindig de avond met een nachtelijk tussendoortje. De falafel werd door Libanese en Israëlische immigranten naar Malmö gebracht en is de perfecte snack voor na het uitgaan!

Lees ook:Top 10 activiteiten in Malmö

Wil je Malmö zelf bezoeken? Op deze prachtige en afwisselende reis leer je Malmö kennen!

Zelf op reis naar Zweden? Beleef vakantie op z’n Zweeds op de website van Visit Sweden. En hou ook hun Facebookpagina in de gaten.