Alles wat je moet weten over Zweeds Lapland

Waar gaat het van -40 graden in de winter tot 30 graden in de zomermaanden? Dit leefgebied van de Sami wordt ook wel de laatste echte wildernis van Europa genoemd. Welkom in Zweeds Lapland!

Door Redactie
Foto door Graeme Richardson

Oneindige mogelijkheden voor avontuurlijke winterpret, het sprookjesachtige noorderlicht en de mysterieuze middernachtzon. Zweeds Lapland is een stuk echte wildernis in Europa, dat bij steeds meer mensen op de zogenaamde bucket list komt te staan. Alles wat je moet weten over het land van de Sami!

Waar ligt Lapland?

Lapland is geen land met duidelijk afgebakende grenzen. Van oudsher wordt het gebied in Noord-Scandinavië, waar rendieren leven, Lapland genoemd. Dit is in feite het gebied van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland (Kola) dat boven de poolcirkel ligt. Het is het leefgebied van de inheemse Sami: een nomadisch volk dat als rendierherders rondtrekt. Met Zweeds Lapland worden de noordelijke provincies van Zweden aangeduid.

De beste periode om naar Zweeds Lapland te gaan

Februari en maart zijn de beste maanden voor wintersportactiviteiten, omdat de sneeuw in deze maanden het dikst is en het niet meer de hele dag donker is. Ook is er in deze maanden een grote kans is om het noorderlicht te zien.

Het noorderlicht boven Gammelstad.
Foto door Graeme Richardson

Welke kleding moet je ’s winters aan in Lapland?

De wetenschap helpt hier een handje: het draait allemaal om laagjes. De eerste laag moet vocht absorberen, zoals een onderlaag van katoen. De tweede laag isoleert, dus een vest van fleece werkt hiervoor goed. De derde laag hoort te beschermen tegen de wind en kan het beste waterafstotend zijn, zoals een goede winterjas van een outdoor-winkel. Vergeet niet een warme muts, handschoenen en een stevig paar waterdichte snowboots of wandelschoenen!

Meer informatie over reizen naar Zweeds Lapland

Ga voor meer informatie naar de officiële website van Zweeds Lapland en houd hun Facebook in de gaten.

Zelf naar Zweeds Lapland? Georganiseerde reisprogramma's en informatie over lokale tours is te vinden op de websites van de belangrijkste reisaanbieders, zoals Voigt TravelBuro Scanbrit en Nordic.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Zweden
Tien redenen om verliefd te worden op West-Zweden
Zweden
De magie van Zweeds Lapland
Zweden
48 uur in Malmö
Zweden
Kajakken en kanoën in Zuid-Zweden
Zweden
5x Onverwachte adrenalinekicks in Zweden

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.