Ik reis door het binnenland van Lapland, op weg naar huis na een vergadering in Arvidsjaur, wanneer ik de auto stop. Bij het meer Svergoträsk, buiten Sorsele, kleurt de lucht helder neongroen. De koude lucht begroet me, wanneer ik uit de auto stap. Ik sta volledig stil en luister. Het is alsof het noorderlicht knettert. Soms zeggen we dit... dat we het noorderlicht kunnen horen, maar ik denk niet dat dit echt zo is. De bomen kraken door de kou, het ijs en de grond knisperen. Het is de kou die deze geluiden creëert, niet het hemelse fenomeen waarnaar ik kijk. Of misschien is het mijn eigen hoop, mijn fantasie, dat iets zo wonderschoon een geluid moet hebben.

This is an image
Graeme Richardson

Op deze avond en op dit precieze moment is er geen ander licht, geen andere auto, geen huis of tv voor zover mijn zicht rijkt. Niets onderbreekt de sterrenhemel die gloeit met kleuren. Alleen ik en de natuur, te midden van het bos, als ik geniet van een opvoering van twee mythologische goden: Aurora en Borealis. Vanwaar ik sta, is de lucht een gigantisch filmscherm, de stilte een donderend orkest.

De laatste jaren waren de vooruitzichten om het noorderlicht te zien goed. Het is dus geen verrassing om de vurige zee van kleuren tegen te komen hier bij Svergoträsk. In augustus al zagen jagers, vissers en anderen die veel buiten zijn het noorderlicht bijna elke avond. Sindsdien is de activiteit hoog gebleven. Wat mij doet stoppen op deze avond is het feit dat de eerste sneeuw van het jaar is gevallen en de lichtshow versterkt wordt door al het wit. En natuurlijk is het noorderlicht nooit zo sterk als wanneer er geen andere lichtbronnen in de buurt zijn.

This is an image
Graeme Richardson

Aurora Borealis: waar komt die naam vandaan?

Aurora is de Romeinse godin van het morgenlicht. Haar broer en zus zijn Sol en Luna, de zon en de maan. Voor de Grieken is Aurora bovendien de moeder van Anemoi, de wind. Aurora werd verliefd op de sterfelijke Tithonus. Naarmate hij ouder werd, vroeg Aurora aan Jupiter om haar liefde onsterfelijkheid te bieden. Haar wens kwam in vervulling, maar ze had niet voor zijn eeuwige jeugd gevraagd. Aurora's liefde veranderde dus in een onsterfelijke oude man. De moraal van het verhaal – wees voorzichtig met wat je wenst!

Borealis komt van het woord Borea, de Griekse term voor de noorderwind. De god Borea was niet gemakkelijk te temmen. Hij wordt vaak vergeleken met wilde paarden, ongetemd en met een stormachtig humeur. Kort gezegd is hij de brenger van een koude noorderwind. Borea was verliefd op Orithyia. De liefde was niet wederzijds, maar dat kon Borea niets schelen. In zijn woede ontvoerde hij Orithyia en verwekte twee zonen bij haar. In zekere zin zou je dus kunnen zeggen dat Galileo de spijker op zijn kop sloeg toen hij dit natuurverschijnsel naar die twee goden noemde: licht en ongetemde kracht.

This is an image
Graeme Richardson

Na een tijdje begin ik het koud te krijgen. De lichten zijn nog even helder als ik in de auto stap en naar huis rijd, maar ik kan niet stoppen te denken aan het noorderlicht. Zelfs al zie ik het regelmatig bij mij thuis, blijft het fascinerend om het mee te maken met deze helderheid. Daarom rijd ik een beetje langer door, tot ik mijn tenen weer voel. Ik stop en geniet van een tweede sessie van de ongelofelijke tentoonstelling van de natuur. De ontmoeting van de goden Aurora en Borea. Een ontmoeting van licht en ruwe, losgelaten kracht. Een magische show middenin het alledaagse arctische leven.

Lees de originele versie van dit artikel hier.

Zelf het noorderlicht meemaken? Dat kan – met een beetje geluk – tijdens deze 8-daagse rondreis van Buro Scanbrit of deze rondreis met Voigt Travel. Ga voor meer informatie naar de officiële website van Zweeds Lapland en houd hun Facebook in de gaten.