Het waren de Sami die de culinaire kunsten van Zweeds Lapland duizenden jaren geleden ontwikkelden. Denk aan grote potten en pannen op het open vuur vol lokale ingrediënten. Rendier en eland, natuurlijk, maar ook hoenders, zalm en witvis. In de lente, zomer en herfst vormden wortels, knollen en wilde kruiden een belangrijke toevoeging op het bord. Erg typisch in de regio zijn ook de bessen, zoals rode bosbessen en kruisbessen, die aan zowel zoete als hartige gerechten worden toegevoegd.

This is an image
Graeme Richardson

Vers uit het water

Kreken, rivieren, meren en de oceaan hebben altijd een vitale rol gespeeld in het leven van de bewoners van Zweeds Lapland. Met meer dan 30.000 meren, ruim 300 kilometer aan kustlijn en drie van Zweden's vier nationale rivieren, heeft visvangst altijd een belangrijke plek ingenomen in de cultuur. IJsvissen is niet alleen een manier om voedsel te vangen, maar ook een vorm van recreatie voor veel locals.

Ijsvissen in ZweedsLapland
Ijsvissen in Zweeds-Lapland.
Graeme Richardson

De Botnische Golf heeft ’s werelds grootste brakke eilandengroep. De toestroom van zoet water van de rivieren, gevuld met mineralen, zorgt dat het water van de oceaan niet zout is. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat de kleine marene, een zalmachtige vis, kuit voortbrengt dat tot het beste ter wereld behoort. Dit kuit was het eerste voedingsmiddel in Zweden dat officieel een beschermde oorsprong kreeg. Dat betekent dat het alleen een keurmerk krijgt als het uit deze regio komt.

Vlees zonder toevoegingen

Voor veel mensen is het jachtseizoen een bijna heilige tijd. Het natuurlijke vlees van het wild is mager en gezond, en in geen geval bewerkt. Elanden en beren leven hier in de bossen en op de eilanden. Ook de rendieren grazen vrij, maar zij dragen een oormerk dat aangeeft tot welke herder zij behoren. Voor de 32 Samigemeenschappen in Zweeds Lapland zijn de rendieren de voornaamste bron van inkomen.

Grazende rendieren
Grazende rendieren.
Graeme Richardson

Veel huidige voedseltradities in Lapland zijn ontstaan uit de noodzaak om voedsel te conserveren en ingrediënten het hele jaar door te gebruiken. Door te drogen, roken, pekelen en konfijten, was er elk seizoen een voedselvoorraad voor handen. Nog altijd zitten deze technieken geworteld in de unieke keuken van Lapland. De traditionele kennis van het Samivolk heeft gezorgd voor een duurzame productie van voedsel, waar simpliciteit voorop staat.

Zelf op reis naar Zweeds Lapland? Bekijk reizen van Buro Scanbrit en Voigt Travel! Ga voor meer informatie naar de officiële website van Zweeds Lapland en houd hun Facebook in de gaten.