De Zweedse keuken heeft veel meer te bieden dan knäckebröd en Zweedse gehaktballetjes. Wie in Zuid-Zweden rondrijdt, passeert tal van boerderijwinkels waar aardappelen, asperges en aardbeien die in de volle, vruchtbare grond hebben gestaan, worden verkocht.
Skåne is een van Europa’s rijkste landbouwgebieden. De vruchtbare bodem, het milde klimaat en de toegewijde boeren leveren eerlijk en puur eten op waaronder heerlijke biologische biefstukken, sappige appels en verrassend goede wijnen. Geen wonder dat enkele topkoks hier zijn neergestreken. Die chefs delen graag de geheimen van de Zweedse schatkamer. Zo krijgen de culinaire tours door natuurgebied Kullaberg van Michelin drie sterren en kun je in natuurhotel Nyrups na een kookworkshop in de openlucht overnachten in een tipi middenin de bossen.
Vrij plukken
Want wat is er leuker dan zelf je kostje bij elkaar scharrelen? Dankzij het allemansrecht dat in heel Zweden geldt is dat een eitje. Dat betekent dat je overal vrij mag lopen en waar je maar wilt bessen, bramen, en paddenstoelen mag plukken. Heel Zweden is voor 17 procent met bosbessenstruiken bedekt dus in juli en augustus is een gezonde fruitkick zo bij elkaar geplukt.
In Småland groeien naast bosbessen ook de beroemde lingons. Deze rode vossenbessen zijn heerlijk om limonade of jam van te maken. De bossen van Småland hebben ook de lekkerste cantharellen in huis. In de herfst zie je dan ook veel smulpapen met hun emmertje het bos ingaan om deze smaakvolle paddenstoelen te oogsten.
Zweedse haring is natuurlijk ook een must eat. Volgens de legende zwommen er langs de kust van Skåne ooit zoveel van deze Omega 3-rijke vissen rond dat je ze met je blote handen kon vangen. Tegenwoordig mag je langs de Zweedse kust nog steeds je hengel uitgooien. Zalm en zeeforel zijn makkelijk te vangen trofeeën. Op zee kun je ook makreel en kabeljauw aan de haak slaan.
Beste visstekken
Naast de zee lonken de duizenden spiegelgladde meren en de visrijke rivieren en stroompjes naar vele sportvissers. De prachtige Snogeholmssjön en Gyllebosjön meren leveren fantastische hengelmogelijkheden op: je kunt er zelfs een gids huren die de beste stekken wijst voor het vangen van snoek en snoekbaars. In het prachtige Burusjön-meer aan de voet van de hoge Nipfjället in Dalarna wemelt het ook van de snoeken. Er zijn zelfs speciale schuilhutten op de oevers neergezet om op deze reuzen te vissen.
Smaakt dit naar meer? Boek dan eens een viskamp. In onder andere Björkadammen, Bondemölla en Lilla hålsjön kun je volledig verzorgd een weekend of langer vissen op uitgezette regenboogforel en trekzalm. Als je gaat vissen, vraag dan altijd bij de plaatselijke VVV of je een vergunning nodig hebt. Dat is niet voor alle wateren het geval, maar voor de meeste plekken wel. Een visvergunning in Zweden kost doorgaans erg weinig en is bij het toeristenbureau te koop.
Wil je nog meer lezen over culinair Zweden? Lees alles over culinair Skåne >
Zelf op reis naar Zweden? Beleef vakantie op z’n Zweeds op de website van Visit Sweden. En hou ook hun Facebookpagina in de gaten.