‘Graaf waar je staat.’ Dit was en is nog altijd het motto van de zakenvisionair en entrepreneur Yngve Bergqvist, oprichter van ICEHOTEL. Daarmee bedoelt hij dat je moet kijken naar de potentiële kansen die de omgeving biedt.
De lange en koude winters in Jukkasjärvi dreven Bergqvist ertoe zijn omgeving af te speuren naar nieuwe ideeën. Wat hij zag was ijs, heel veel ijs. Geïnspireerd door de Japanse traditie van ijssculptuur – en met de hulp van twee professionele Japanse ijsbeeldhouwers – nodigde hij kunstenaars uit om een workshop bij te wonen in Jukkasjärvi in 1989. Dit was het begin van een 26 jaar lange reis langs de rivier de Torne.
Een jaar na de workshop resulteerde zijn inspanningen in de eerste ijsstructuur ooit – een speciaal ontworpen iglo gebouwd op de bevroren rivier de Torne. De iglo was bedoeld als kunstgalerij en werd de ARTic Hall genoemd. De daaropvolgende winters trok deze ARTic Hall veel aandacht. De iglo werd niet alleen gebruikt om kunst tentoon te stellen, maar ook voor kerkdiensten en filmvoorstellingen. Bergqvist en zijn collega's openden een bar in de hal en probeerden te overnachten in de vrieskou. De iglo werd elk jaar groter en de bouwtechniek werd verfijnd en gepatenteerd in Zweden en Noorwegen.
De eerste groep gasten die in het ICEHOTEL overnachtten, was een gespecialiseerde survivalgroep van het Zweedse leger. Het internationale ruimtesatellietbedrijf Versatel was de eerste conferentiegroep die overnachtte bij -5 °C op een bed van zachte rendierhuiden. De volgende ochtend waren zij opgewekt en enthousiast over de ervaring: het ICEHOTEL was geboren. Tegenwoordig hebben ongeveer 30.000 gasten elke winter die ervaring bij een verblijf in het originele ICEHOTEL.
Dit bizarre kunstproject heeft zich al 26 jaar op rij opnieuw uitgevonden, en de teller staat niet stil. Het ICEHOTEL van dit jaar heeft een levensgrote olifant, een suite vol schaapjes om te tellen voor het slapengaan en een spannende interpretatie van de horrorfilm Dr. Caligari's Cabinet uit de jaren '20.
Ook zijn er plannen voor een permanente ijservaring – inclusief bar, kunstgalerij en suites voor overnachtingen – die 365 dagen per jaar geopend blijft. Het team achter het hotel heeft plannen aangekondigd voor een duurzame toevoeging aan het iconische ICEHOTEL. Gebruikmakend van het bijna constante zonlicht in de zomermaanden, liggen er plannen voor een gebouw dat volledig op zonne-energie draait tijdens deze warmere maanden. Dit initiatief geeft gasten in de toekomst de mogelijkheid om hun verblijf te combineren met een hondenslee en het noorderlicht, of juist met wandelingen in de middernachtzon.
Hoe kom ik bij het ICEHOTEL?
Verschillende reisorganisaties maken een stop bij het ICEHOTEL. Bekijk de opties van Buro Scanbrit voor een persoonlijk aanpasbaar reisprogramma inclusief vluchten. Voor een georganiseerde trip inclusief overnachting en winteractiviteiten, kan je terecht bij Nordic. Of neem contact op met North and Away om een nacht in het ICEHOTEL te combineren met een noorderlichtervaring. Is overnachten iets te heftig, maar zou je het ICEHOTEL wel met eigen ogen willen zien? Kijk dan eens naar deze mogelijkheid voor een vijfdaagse trip rond Kiruna, inclusief een bezoek aan het hotel.
Lees de originele versie van dit artikel hier. Ga voor meer informatie naar de officiële website van Zweeds Lapland en houd hun Facebook in de gaten.