In het bergachtige landschap van het Zweedse Idre Fjäll grazen ’s zomers talloze rendieren in de fjällen, ofwel de lege en ruige hoogvlaktes. Die rendieren zijn eigendom van de vier zuidelijkste Sami-families die in Zweden leven. De hoefdieren zijn nog steeds de belangrijkste inkomstenbron van dit oudste inheemse volk van Europa. Het is een erfenis uit de tijd van jagen en verzamelen, waarin de herders de rendieren volgden op hun eeuwenoude trekroutes en seizoensgebonden foerageergebieden.

This is an image
Lola Akinmade Akerstorm

Tegenwoordig kun je in Idre Fjäll helpen om de rendieren te verzorgen en vertellen de oorspronkelijke bewoners graag over hun eeuwenoude cultuur en leren ze je onder andere hoe je met een lasso een rendier vangt.

Zo neemt het echtpaar Peter en Helena Andersson hun gasten mee naar de tipi waar de grootvader van Peter nog met zijn tien kinderen woonde rondom de aernie, de vuurplaats. Alleen al de wandeling naar de tipi over de met heide en rendiermos bedekte hoogvlakte is de moeite waard. Onderweg heb je een prachtig uitzicht over de Noorse bergen en de Storvätteshogna, de hoogste berg van Dalarna.

This is an image
Nisse Schmidt, Visit Idre

Peter en Helena trakteren hun gasten graag op verhalen uit de Sami-mythologie waarin meerdere goden een hoofdrol spelen. Dat doen ze onder het genot van een typische Sami-koffie: een kop koffie met daarin een stukje gedroogd rendiervlees. Weer eens wat anders dan een espresso macchiato.

Meer informatie over de regio Dalarna vind je op de website van Visit Dalarna.

Zelf op reis naar Zweden? Kijk voor meer informatie op de website van Visit Sweden . Of bekijk het reisaanbod bij Buro Scanbrit en bij Pharos Reizen van ANWB.