Tien redenen om verliefd te worden op West-Zweden

Er zijn heel wat redenen om van Zweden te houden. Maar aan dit stukje van Zweden is het wel erg makkelijk je hart te verliezen. Ontdek de spectaculaire archipel aan de Bohuslänkust, de wildernis van Dalsland en de heuvels en ruimte van Västergötland.

Door Visit Sweden
Verken de archipel en haventjes van West-Zweden in je eigen tempo.
Verken de archipel en haventjes van West-Zweden in je eigen tempo.
Foto door Jonas Ingman, Westsweden.com

1. De archipel van Bohuslän

Moeilijk kiezen is het niet voor de nummer-een-positie. Er zijn weinig mensen die de aanblik van de duizenden eilanden tellende archipel van Bohuslän onberoerd laat. De westkust van Zweden met z’n granieten rotspartijen, idyllische kustplaatsjes en veelal onbewoonde eilanden is gewoonweg een plaatje. En naast het mooie plaatje kun je je ook goed uitleven in dit gedeelte van West-Zweden. Of het nou in een kano of boot is, of toch wat relaxter in het zonnetje op de opgewarmde rotsen.

De Bohuslän kust strekt zich uit van Göteborg tot aan de Noorse grens.
Foto door Robert Dahlberg, Westsweden.com

2. Natuuractiviteiten

Wat je ook gaat ondernemen in West-Zweden, de natuur is er altijd onderdeel van. Actievelingen kunnen zich uitleven op de fiets, wandelroutes of op het water. Na een dagje volop van het buitenleven genoten te hebben, zijn er genoeg comfortabele overnachtingsadressen. Je vindt in West-Zweden een breed aanbod aan campings, vakantiehuisjes, hotels en B&B’s. En wil je echt op een unieke manier van de natuur genieten, dan zet je je tentje op waar je dat wil. Want dat kan in Zweden, uiteraard met veel respect en zorg voor de flora, fauna en directe omgeving.

De ruige natuur in, beleef de natuur van Dalsland op de fiets.
Foto door Roger Borgelid, Westsweden.com

3. Göteborg

De poort naar West-Zweden, de stad Göteborg, is niet alleen een ideaal startpunt voor je reis door dit deel van Zweden, maar ook zeer de moeite waard om een paar dagen te blijven. Hier vind je een levendig centrum vol cafés, clubs, musea, winkels, restaurants en bezienswaardigheden. De afstanden zijn kort, vrijwel alles ligt binnen handbereik. Mocht je na een dag rondstruinen je voeten voelen, dan pak je simpelweg een tram of bus. Of je stapt gemakkelijk op een ferry naar een van de vele eilanden net buiten de stad.

Göteborg geeft dat echte city-trip gevoel.
Foto door Per Pixel Petersson, imagebank.sweden.com

4. Op ontdekkingstocht langs de vissersdorpjes

Een roadtrip langs de kust is altijd een goed idee. Zeker met zoveel mooie stops onderweg als in West-Zweden. Zoals Smögen, Marstrand of Lysekil. De vissersdorpjes langs de kust zijn stuk voor stuk blikvangers met hun typische Zweedse huisjes, gemoedelijke sfeer en gezellige straatjes. Eet er een vers visje of ga voor een fika, een Zweedse koffiepauze.

 

Alsof je een ansichtkaart instapt: Smögen in West-Zweden.
Foto door Åsa Dahlgren, Westsweden.com

5. De wildernis van Dalsland

Zo dichtbij vind je de échte wildernis nergens in Europa. Dalsland, een van de kleinste provincies van West-Zweden, puilt uit van de uitgestrekte bossen, ontelbare meren, rivieren en heuvels en natuurlijk het beroemde Dalslandkanaal. En ja, die vracht aan natuur levert een vracht aan activiteiten op. Ontdek de great outdoors van Dalsland op gevarieerde wijze: ga vissen, hiken, klimmen, peddelen, mountainbiken, zip-linen of bezoek een van de elandenparken.

De wildernis van Dalsland: groen, groener, groenst.
Foto door Roger Borgelid, Westsweden.com

6. Paradijs voor fijnproevers

Je smaakpapillen slaan als vanzelf op hol: proef de smaak van West-Zweden in de fine dining-restaurants. De ingrediënten waarmee gekookt wordt, zijn van hoge kwaliteit en komen veelal uit de directe omgeving. Vaak vers uit de zee: je zit dan ook op een van de beste seafood-bestemmingen van het land. Kreeft, langoustine, oesters, garnalen en mosselen, het is er allemaal. Je kunt er niet alleen uitgebreid van proeven, je kunt ook mee om het te vangen. Op diverse plekken langs de Bohuslänkust vaar je mee met een lokale vissersboot en help je mee aan boord. Als de vangst binnen is, wacht de beloning uiteraard. Verser dan dit krijg je het niet op je bord.

Op seafood-safari in de archipel van West-Zweden.
Foto door Jonas Ingman, Westsweden.com

7. Varen op het Dalslandkanaal

Dat Dalsland meer dan uitgestrekte bossen heeft, is wel duidelijk als je een tocht maakt over het Dalslandkanaal. Dit kanaal doorklieft het landschap met een lengte van 250 kilometer, waarvan slechts twaalf kilometer door mensenhanden aangelegd is. Het is vooral bekend vanwege de beroemde en veel gefotografeerde en historische passage bij Håverud, een combinatie van verkeersbrug, spoorbrug en aquaduct.

 

De imposante ‘verkeersader’ bij Håverud in het Dalslandkanaal.
Foto door Roger Borgeli, Westsweden.com

8. Kajakken in de archipel

Je hoeft geen geoefende peddelaar te zijn om je in West-Zweden op het water te begeven. Verken de archipel op ultieme wijze vanuit je eigen kano of kajak. Vaarwater genoeg. Je slalomt hier tussen de duizenden eilandjes, de marine nationale parken, natuurreservaten en langs schattige kustplaatsjes. Overal ben je omgeven door kristalheldere water. Je kunt natuurlijk op eigen houtje op pad hier, maar er zijn ook veel begeleide tochten met ervaren gidsen die de omgeving op hun duimpje kennen.

Ultiem peddelgeluk: slalom tussen de eilanden in de archipel.
Foto door Hendrik Trygg, Westsweden.com

9. Het Götakanaal

Nog zo’n beroemd kanaal in deze streek. En een grote publiekstrekker. Al heb je genoeg ruimte, met een kanaal van 190 kilometer lang. Het Götakanaal is Zwedens grootste constructieproject uit de geschiedenis, met zo’n 58 sluizen. Zoals het meestal gaat, stief de oprichter en bedenker lang voordat het project gerealiseerd werd. Maar de generaties na hem genieten optimaal van alle activiteiten op en langs het pittoreske kanaal. Kies voor een boottocht of voor een van de wandel- en fietsroutes langs het kanaal.

Doen: een boottocht op het beroemde Götakanaal.
Foto door Åsa Dahlgren, Westsweden.com

10. Nationaal park Kosterhavet

Het eerste nationaal zeepark van Zweden, waarbij al het moois zich zowel boven als onder water bevindt, is Kosterhavet. Het park heeft een oppervlakte van 390 vierkante kilometer en bestaat uit talloze eilanden, waaronder de autovrije Koster eilanden.

Even alleen op de wereld: de eilanden van Kosterhavet.
Foto door Roger Borgelid, Westsweden.com

Wil je meer lezen over de regio West-Zweden en alle bezienswaardigheden. Bezoek de site van Visit Sweden voor alle informatie

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Zweden
De diversiteit van Dalarna
Zweden
Tussen de wilde dieren bij Orsa
Zweden
De wonderlijke Koster-eilanden
Zweden
Pelgrimsroute St. Olavsleden: Zweden (1)
Zweden
Zweden: de route naar geluk

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.