Waarom Zuid-Zweden fietsers verleidt

Grillige kustlijnen met gezellige havenstadjes en uitgestrekte binnenlanden met charmante appelboomgaarden en wuivend graan. Met ruim 800 km aan fietspaden in het afwisselende en niet al te steile landschap van Skåne valt er genoeg te trappen!

Door Marianne Wilschut
Foto door M. Tannus

Verdwalen in Zuid-Zweden is lastig, je kunt hooguit verdwalen in de grote keuze aan fietsroutes. Of je nou een wannabe Tom Dumoulin bent, of meer het type dat rustig peddelt, asfalt genoeg. De provincie Skåne heeft veel goed gemarkeerde fietsroutes: zwart geeft regionale, groen landelijke en blauw plaatselijke routes aan. En, niet onbelangrijk, veel routes zijn autoluw. Je kunt dus in alle rust van het prachtige, gevarieerde landschap genieten.

Foto door G. Assner

Eerste fietsroute van Zweden

Wie al sinds de aardrijkskundeles geïntrigeerd is door het Kattegatt moet zeker de Kattegattleden-route proberen, de eerste officiële fietsroute van Zweden. Het 370 kilometerlange traject loopt grotendeels langs de prachtige kust en het Kattegat. De naam van deze zeeverbinding is afkomstig van Nederlandse zeevaartlieden en betekent nauwe doorgang. Geen schattige poezen dus, wel veel indrukwekkende kliffen, schilderachtige vissersdorpjes en bijzondere natuurgebieden. Startpunt is het gezellige Helsingborg en eindpunt is Göteborg, de tweede stad van Zweden.

Foto door Atelje Lena

In de vele knusse dorpjes die je onderweg passeert, zijn genoeg restaurants en cafés waar je kunt stoppen voor een kop koffie en een kanelbulle, de bekende Zweedse kaneelbroodjes. Ook zijn er voldoende campings, bed & breakfasts en hotels om de vermoeide kuiten even tot rust te laten komen.

Nieuwste fietsroute door Zuid-Zweden

De Sydostleden is een nieuwe fietsroute die het binnenland van Zuid-Zweden verkent. Deze 300 kilometer lange tocht begint in het kleurrijke kustplaatsje Simrishamn en eindigt in de groene stad Växjö in Småland. Onderweg passeer je onder andere de beroemde appelboomgaarden van Kivik. Na een slokje van de appelcider die hier wordt geproduceerd zul je zien dat het fietsen een stuk vlotter gaat.

Uiteraard staan ook de bekende gele koolzaadvelden en de graanvelden van Skåne op de route. Maar ook dichte bossen en stukjes kustlijn komen voorbij. In Sölvesborgs staat een stukje discofietsen op het programma. De golvende bogen van de 756 meter lange stalen voetgangers- en fietsersbrug zijn ’s nachts verlicht met bewegende ledlampen. Als je hier ’s avonds onder door rijdt lijkt het net alsof je beschenen wordt door het noorderlicht.

Zelf op reis naar Zweden? Beleef vakantie op z’n Zweeds op de website van Visit Sweden. En hou ook hun Facebookpagina in de gaten. 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Zweden
De diversiteit van Dalarna
Zweden
Tussen de wilde dieren bij Orsa
Zweden
De wonderlijke Koster-eilanden
Zweden
Tien redenen om verliefd te worden op West-Zweden
Zweden
Pelgrimsroute St. Olavsleden: Zweden (1)

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.