De oude binnenstad van Bern staat sinds 1983 op Unesco's Werelderfgoedlijst. Vanaf de middeleeuwen hebben de Bernezen er alles aan gedaan om het uiterlijk van de stad te behouden. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen: wandelen door de Zwitserse hoofdstad voelt als een reis terug in de tijd. De middeleeuwse architectuur en de natuurlijke omgeving – bij helder weer is het uitzicht op de Alpen fenomenaal – maken Bern een ideale plek om tot rust te komen. Maar ondanks dit historische uiterlijk en kalme karakter is Bern een moderne stad waar veel te beleven valt.

Dag 1

Ochtend: Chocoladecultuur
Word 's ochtends goed wakker met een cacao-kick. Zwitserland staat bekend om de chocolade, en dat is geen toeval. Zet het dieet even op pauze en probeer een paar van de hemelse, vers gemaakte creaties die bij de confiserie achter het glas liggen. Tschirren is de naam die Zwitsers vaak noemen –daar zou je de beste chocolade van het land moeten krijgen. Ook de moeite waard om te proeven zijn de Zwitserse gebakjes gemaakt van amandelmeel.

Middag: Kunstroute op de fiets
Bern is grotendeels te voet te verkennen, maar wie meer wil zien dan alleen de binnenstad doet er goed aan om een fiets te huren. Van mei tot en met oktober kan je op verschillende plaatsen in de stad een tweewieler bemachtigen. Om de prijs hoef je het niet te laten: de eerste twee uur is de fiets gratis, daarna betaal je 1 CHF (minder dan 1 euro) per uur.

Gebruik je fiets om een tour te maken langs de belangrijke kunstmusea in de stad. Kunstmuseum Bern is het oudste kunstmuseum van Zwitserland, met een uitgebreide collectie van bekende meesters en hedendaags talent. Kunsthalle Bern heeft wisselende tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Ga naar Lichtspiel/Kinemathek Bern voor een collectie over filmgeschiedenis en bekijk in Zentrum Paul Klee een indrukwekkende verzameling van het werk van deze Duits/Zwitserse kunstschilder.

Avond: Uit in de historische binnenstad
Alles binnen het centrum ligt op loopafstand van elkaar, zo ook de restaurants en cafés. De pure Zwitserse smaken vind je in de Klötzlikeller, een knus, ondergronds restaurant dat traditionele gerechten serveert. Ga voor de Aziatische keuken naar restaurant Punkt, en voor verrukkelijke burgers naar Kung Fu Burger.

De Turnhalle is een oude gymzaal – de ringen hangen nog aan het plafond – omgebouwd tot modern café. Er staan loungebanken en een podium waar regelmatig artiesten optreden. Om de avond af te sluiten met de lekkerste cocktails in de stad, breng je een bezoek aan Cuba Bar.

Dag 2

Ochtend: Wandeling langs de Aare
Begin deze dag in de botanische tuin van Bern. Bij het bescheiden Café Fleuri geniet je tussen een zee van bloemen en exotische planten van verse koffie en een ontbijt. Als je vanaf daar de Aare in oostelijke richting volgt, loop je na ongeveer een kilometer op tegen de Bärengraben, of 'Berenput'. De beer is al zo'n duizend jaar het symbool van de Zwitserse bondsstad, die volgens een legende zelfs naar het dier is vernoemd. Vandaag de dag vormen de dieren een van de belangrijkste attracties in Bern. Vervolg je weg langs de rivier en je zal uitkomen bij een gebouw dat iets wegheeft van een kasteel.

This is an image

Middag: In de voetsporen van Einstein
In dat gebouw is het Einstein Museum gevestigd. Tijdens het ontwikkelen van zijn beroemde relativiteitstheorie woonde het natuurkundig genie in Bern. Het museum toont verschillende aspecten van zijn persoonlijke leven en werk. De theorieën worden uitgelegd door een combinatie van zowel originele documenten en gereedschappen als hedendaagse objecten en multimedia-installaties. Als je na het bezoek nog steeds niet op Einstein bent uitgekeken, ligt op loopafstand het Einsteinhuis. Hier woonde Albert Einstein, samen met zijn vrouw en zoon, van 1903 tot 1905.

Avond: Straatcultuur bij de Reitschule
In grote delen van Bern lijkt de tijd stil te staan, maar er is één plek waar dit absoluut niet opgaat. De Reitschule is een vervallen gebouw waar vroeger een manege gevestigd was. Het ligt onder een viaduct, volledig bedekt in graffiti. De plek kan er enigszins afschrikwekkend uitzien, maar is zeker het bezoeken waard. Achter de toegangsdeuren ligt een spitante omgeving die doet denken aan de Berlijnse straatcultuur. Je vindt er een aantal van de hipste uitgaansgelegenheden in de stad, waaronder een restaurant dat heerlijke falafels serveert voor prima prijzen, een arthouse-bioscoop en Frauenraum, een club exclusief voor vrouwen.