Zwitserland

Eerste sporen in de Zwitserse sneeuw

De geur van haardvuur moet je er zelf bijdenken en je dikke winterjas kan je gerust thuislaten, maar in het Zwitserse Zermatt kan sinds dit weekeinde wel al volop worden geskied. donderdag, 9 november 2017

Door Menno Boermans
Foto's Van Menno Boermans

‘Wonderbare pistetoestand, supersneeuw, volop zon, wat wil je nog meer?’ Toen Daniel Luggen, president van het Toerismebureau in Zermatt vorige week dit privéfilmpje op Facebook zette, ging er een golf van opwinding door Zwitserland. Hoewel de dalen nog groen en rood kleuren en er temperaturen worden gemeten die meer bij de zomer passen, kan er klaarblijkelijk hoger op de berg al geskied worden. Goed nieuws voor de sportieve inwoners van Zwitserland, het Alpenland waarin skiën de afgelopen jaren steeds populairder is geworden. In 2014 bond 35,4 procent van de bevolking geregeld de latten onder, een stijging van 8,8 procent in vergelijking met 2008, zo meldde het Bundesamt für Sport deze week.

Maar niet alleen Zwitsers kunnen niet langer wachten, de pistes in Zermatt trokken afgelopen weekeinde ook al een aantal Nederlanders aan. ‘De hele zomer droom ik van skiën,’ zegt Tijn Vuijk. De 28-jarige Vuijk runt een cateringbedrijf in Amsterdam, maar stapte vrijdag direct in de auto toen ze hoorde dat het skigebied op de grens van Zermatt en het Italiaanse Cervinia open ging. ‘Zodra ik in de kabelbaan stond, ontbrandde er een vuur in me. Het is zo heerlijk om mooie bochten te draaien en ondertussen van het magnifieke uitzicht te genieten. Ultieme vrijheid in de bergnatuur, dat mis ik echt in Nederland.’

Net als Tijn lieten afgelopen weekeinde enkele honderden wintersporters hun eerste sporen achter in de sneeuw, die van wonderbaarlijk goede kwaliteit bleek te zijn. Met dank aan de mannen en vrouwen van de pistedienst, die ’s nachts met hun pistebullies nauwkeurig de kleine hoeveelheid sneeuw die er was gevallen tot bruikbare pistes maakten. ‘Het was gewoon perfect,’ aldus Tijn. ‘Ik heb heerlijke sprongen gemaakt en er is niemand. De piste is haast helemaal voor mij alleen.’

In de lager gelegen skigebieden van Wallis kijken ze enigzins jaloers naar Zermatt. De enige reden dat daar al geskied kan worden, is dat de hoge gletsjers de gevallen sneeuw conserveren. Het skigebied, op de grens met het Italiaanse Cervinia, kan boven de 3000 meter inmiddels 31 kilometer aan piste aanbieden, maar als je lager gaat, kom je in een warm en sneeuwloos landschap terecht. ‘Uitzonderlijk,’ zegt Maurice Mommen, weerman van het Nederlandse skiplatform wePowder. ‘November brengt  in de regel heel wat neerslag naar de Alpen. Vooral aan de zuidkant valt dan vaak de basis voor de rest van het seizoen. Nu is het door hogedrukgebieden al ruime tijd zo goed als droog. Pas als de straalstroom zuidelijker komt te liggen kunnen we rekenen op sneeuw in de Alpen.’

Het is te hopen dat dat snel gebeurt, opdat in december meerdere skigebieden open kunnen gaan. Vooralsnog zijn alleen de hooggelegen gletsjerskigebieden gewaarborgd van een witte kerst.