Met witte bergtoppen, donkergroene bebossing en heldere alpenlucht is Zwitserland de ideale bestemming voor wandelvakanties. Het land heeft er met de bouw van de Gotthardbasistunnel wederom een unieke route bij gekregen: een 100 kilometer lange tocht over de spoortunnel van de noord- naar de zuidzijde van de Alpen. Tijdens de Gotthard-Tunnel-Trail loop je via het pittoreske Urnerland en het groen bedekte berglandschap van Graubünden, naar de kristallen beekjes van Ticino. De tocht wijkt zo nu en dan af van de 57 kilometer lange treinroute om de mooiste natuurplekjes te garanderen.

This is an image
Gottardo 2016

De tour is opgesplitst in vijf dagetappes die elk een lengte hebben van tussen de 15 en 25 kilometer. Bepaal je eigen tempo en overnacht onderweg in mooie chalets. Ga je liever mee met een gids? Sluit je dan aan bij een van de georganiseerde wandelgroepen, zoals die van de Mammut Alpine School. Je hebt de keuze uit een veeleisend doorstaptempo of de meer ontspannen alpinevariant.

Het begin van de bouw van de tunnel in 1999
Het begin van de bouw van de tunnel in 1999.
Gottardo 2016

Niet zo’n wandelfanaat maar wil je het adembenemende berglandschap in het zuiden van Zwitserland graag bewonderen? Stap deze zomer in de trein door de Gotthardbasistunnel om twintig minuten later oog in oog te staan met dit natuurlijke paradijs. Zwitserland is in 1999 gestart met de bouw van deze langste tunnel ter wereld, die zich op een diepte van maar liefst 2300 meter in de berg bevindt. De grand opening vindt op 1 juni plaats.

This is an image
Gottardo 2016

De eerste ontwerpen uit 1968
De eerste ontwerpen uit 1968.
Gottardo 2016
De tunnel die ligt op 2300 meter diepte in de berg ligt is tot stand gekomen met een 410 meter lange boormachine
De tunnel die ligt op 2300 meter diepte in de berg ligt, is tot stand gekomen met een 410 meter lange boormachine.
Gottardo 2016