Het hele proces van boon tot kop is een complex geheel. Er is een schat aan kennis nodig om de bonen te telen, te oogsten en te verwerken. In Zimbabwe hebben droogte en de economische crisis de koffie-industrie zo goed als weggevaagd en daarmee is veel essentiële kennis verloren gegaan. Landbouwkundige Tafadzwa Nyakuchena werkt samen met het Nespresso AAA Sustainable Quality™ Programma om boeren te helpen die kennis terug te krijgen en de nieuwste methoden te leren, wat leidt tot betere bonen en de heropleving van de koffie-industrie van het land.

"Zimbabwe heeft het ideale klimaat en goede grond om koffie te verbouwen", zegt Tafadzwa. "De koele temperaturen, vele regenuren en weelderige valleien van de Oostelijke Hooglanden zorgen voor een ideaal groeiklimaat." Hij werkt sinds 2018 met het Nespresso AAA-programma, als onderdeel van de Nespresso AAA Academy, beheerd door Nespresso en TechnoServe, een internationale non-profitorganisatie die zich inzet voor de bestrijding van armoede in de ontwikkelingslanden. De academie geeft landbouwkundig advies en training aan koffieboeren in Zimbabwe, met als doel de ooit bloeiende koffiesector van het land nieuw leven in te blazen en daarmee de leefomstandigheden van de lokale bevolking te verbeteren.

Door zijn technische expertise op het gebied van koffielandbouw en -verwerking te delen met de boeren in het district Mutasa, helpt Tafadzwa hen bij de productie van koffie van topkwaliteit, wat hen op hun beurt een hogere prijs oplevert en bijdraagt aan de ontwikkeling van de gemeenschap. Tafadzwa heeft op verschillende belangrijke gebieden de broodnodige ondersteuning kunnen bieden: het steken van gaten voor de beplanting, het bieden van de juiste hoeveelheid schaduw voor de koffiestruiken, het wegsnoeien van ongewenste takken en het inspecteren op ongedierte en ziektes. De boeren gebruiken nu ook natuurlijke en biologische ongediertebestrijding, analyseren hun grond zorgvuldig op voedingstekorten en oefenen een betere gewashygiëne uit door oude, uitgedroogde bessen van de koffiestruiken te verwijderen.

De opleidingen van de academie op het gebied van aanplant snoeien en oogsten worden gegeven door AAAlandbouwkundigen en trainers zoals Tafadzwa Nyakuchena Hij geeft ook advies ter plaatse tijdens huisaanhuisbezoeken in de gemeenschappen om het toepassen van aangetoonde best practices te stimuleren
De opleidingen van de academie op het gebied van aanplant, snoeien en oogsten worden gegeven door AAA-landbouwkundigen en trainers zoals Tafadzwa Nyakuchena. Hij geeft ook advies ter plaatse tijdens huis-aan-huisbezoeken in de gemeenschappen om het toepassen van aangetoonde best practices te stimuleren.
Rena Effendi

Twintig jaar lang hebben de Zimbabwaanse koffieplantages moeite gehad om het hoofd boven water te houden. Mede dankzij het bereik van Nespresso en de academie komt het gewas nu echt terug: meer boeren nemen deel aan de leermodules van de academie en bereiden zich voor om elk seizoen koffie te planten - vooral jonge mensen, die nu in koffie hun toekomst zien. Het werk van Tafadzwa heeft een groep jongeren gemotiveerd om met eigen middelen een koffiekwekerij op te zetten. "Ik had nooit gedacht dat ik koffieboer zou worden, want ik kan me nog herinneren dat mijn ouders niets terugzagen van al het harde werk dat ze in koffie hadden gestoken", zegt Fanuel Munyuki, een van de jongeren. "Maar nu zijn de dingen anders."

Ondanks de complexiteit van de koffieteelt is het een gewas dat weer heel aantrekkelijk is voor de boeren. In de twee jaar dat het AAA-programma in het gebied actief is, heeft de bredere gemeenschap profijt gehad van de toegenomen koffieopbrengst: er gaan meer kinderen naar school, de lokale bevolking heeft betere toegang tot gezondheidszorg en er is een gezamenlijke investering in efficiënte landbouwmaterieel. In het district Mutasa ziet de toekomst er rooskleurig uit, aangezien degenen die de AAA-opleidingen volgen vaak blijven om andere mogelijkheden voor economische ontwikkeling te bespreken, waaronder werkgelegenheid op zowel groeiende als nieuw opgerichte koffieboerderijen.

LEES MEER