Zo bereid je je voor op een reis door Oman

Oman lijkt voor veel mensen een bestemming waar ze geen idee van hebben. Wat mag er wel en niet? Is het veilig? En wat moet er mee in de koffer?

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:10 CET
Digital nomad Veerle Witte aait een dromedaris die ze tegenkwam langs de snelweg. Overal in Oman ...
Digital nomad Veerle Witte aait een dromedaris die ze tegenkwam langs de snelweg. Overal in Oman vind je loslopende dromedarissen.
Foto van Robin Visser

Als ik mensen vertel over de roadtrip die ik ga maken door Oman, kijken de meesten me met grote ogen aan. ‘Is dat wel veilig dan?’, vragen ze geschrokken. Het toont het vertekende beeld dat heerst over bestemmingen in het Midden-Oosten. Oman is dit jaar uitgeroepen tot het vierde veiligste land ter wereld. Iets wat volgens de inwoners vooral te danken is aan sultan Qaboos bin Said al Said die al sinds 1970 aan de macht is. Hij toverde Oman van een enorme zandbak om in een ontwikkeld land met onder andere kiesrecht voor vrouwen, goed onderwijs en veel vrijheid en welvaart voor zijn burgers. En dat is overal merkbaar.

Overal in Oman word je warm ontvangen met verse dadels en een kopje ‘kahwa’.
Foto van Robin Visser

Wel gelden er in Oman andere kledingvoorschriften dan je wellicht gewend bent op reis. Zo dienen de knieën en schouders altijd bedekt te zijn, zeker voor vrouwen. Best een uitdaging om goede outfits te vinden, aangezien de temperaturen op kunnen lopen tot boven de 40 graden, maar prima op te lossen met fijne, dunne bloesjes en wijdvallende broeken – laat die nou net in de mode zijn.

Bij de ingang van de soek van Muttrah, in Muscat.
Foto van Robin Visser

Niemand dwingt je om er bedekt bij te lopen, maar in een korte broek of rokje val je op zijn zachts gezegd op. Dus als je starende blikken liever voorkomt, dan kies je zoals ik voor een meer verhullende outfit. Bij een bezoek aan de moskee geldt voor zowel mannen als vrouwen dat alles tot en met de polsen en enkels bedekt dient te zijn. Vrouwen moeten een hoofddoek dragen. Ik was een sjaal vergeten, maar gelukkig zijn deze bij de Grand Mosque in Muscat voor ongeveer een tientje te verkrijgen bij de ingang.

Digital nomad Veerle Witte bij de Grand Mosque in Muscat.
Foto van Robin Visser

Ga je zwemmen in het openbaar, bijvoorbeeld in het heldergroene water van Wadi Bani Khalid, dien je als vrouw minimaal een shirtje en een (korte) broek over je bikini te dragen. Er hangen borden die aangeven dat je je in een openbare ruimte bevindt en waarop gevraagd wordt je daarnaar te kleden. In de hotels en resorts kan je wel rustig in je bikini of zwembroek rondlopen, in ieder geval bij het zwembad. 

 

 

Zwemmen in het heldere water van Wadi Bani Khalid. Vrouwen dienen in Oman een t-shirt en broek boven hun zwemkleding te dragen.
Foto van Robin Visser

Ik heb Oman ervaren als een hele relaxte, rustige en prettige bestemming om te reizen, en me op geen enkel moment onveilig gevoeld. Ben je benieuwd naar mijn ervaringen? Lees mijn blogs tot nu toe:

- Ga mee op een 5-daagse roadtrip door Oman

- Op avontuur in de Grand Canyon van Oman

- Minaretten en moskeeën in Muscat

Veerle Witte reist als digital nomad voor National Geographic de hele wereld rond. Volg haar sinds kort ook op Instagram via @digitalnomadnl. Oman zelf ook ontdekken? Met Silverjet Vakanties geniet u in alle luxe van een bijzondere privérondreis. Bekijk nu >

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Digital Nomad
Dwalen langs Zwitserse bergmeren
Digital Nomad
Reistip: Overnacht in een berghut in de Oostenrijkse Alpen
Digital Nomad
4x Dichtbij de natuur in de Duitse regio Thüringen
Digital Nomad
De verborgen oases van Oman
Digital Nomad
5-daagse roadtrip door Oman

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.