Ergens tussen de zesde en achtste eeuw na Chr trokken ascetische monniken zich terug op de onherbergzame Skellig Islands  die ruim elf kilometer uit de kust van County Kerry inhet uiterste zuidwesten van Ierland liggen  om een inniger band met God op te bouwen Hoewel de monniken in de dertiende eeuw weer naar het vasteland terugkeerden bleven de eilandjes nog eeuwenlang pelgrims aantrekken Naast hun historische en spirituele belang worden de Skelligs beschouwd als een van de voornaamste broedplaatsen van zeevogels in Ierland

In deze moeilijke tijden is het ondernemen van een betekenisvolle reis populairder dan ooit. Geen wonder dus dat mensen van alle gezindten sinds het begin van de pandemie op bedevaart zijn gegaan, onder andere naar deze gewijde plekken.

Het reizen naar een afgelegen uithoek in de wereld om troost en verlichting te zoeken is een duizenden jaren oud gebruik. In de Steentijd vervoerden prehistorische stammen reusachtige monolieten van meerdere tonnen over afstanden van honderden kilometers om megalieten op te richten, die waren bestemd voor het vieren van mystieke plechtigheden en rituelen. Rond de zesde eeuw na Chr. trokken ascetische monniken zich terug uit de samenleving en vestigden zich op afgelegen rotseilandjes die hoog uit zee oprezen. In de eeuwen daarna stichtten ook andere religieuze groepen hun kloosters op torenhoge en steile rotsformaties, met het doel dichter bij de hemel te zijn.

Lees ook: Kijk hoe de natuur deze verlaten plekken verovert

Ook tegenwoordig nog worden de eeuwenoude pelgrimsroutes naar deze spirituele plekken door moderne reizigers bewandeld, die zich laten terugvoeren naar een verleden van mysteries, relieken en verdwenen beschavingen. Bergwandelaars kiezen voormalige bergvestingen, zoals het Château de Puilaurens in Frankrijk, als hun bestemming, terwijl anderen de kunst van het loslaten leren van de monniken op de Oros Athos in Griekenland. Duizenden treden in de voetsporen van onze Neolithische voorouders wanneer ze rond de zomer- en winterzonnewende in het zuiden van Engeland vieren hoe de zon boven Stonehenge en Avebury opkomt.

Meer dan ooit spreken historische en spirituele bestemmingen tot de verbeelding, waardoor de tijdloze uitstraling van de plekken nog eens wordt benadrukt. Hieronder hebben we enkele van onze favoriete gewijde bestemmingen in Europa op een rijtje gezet.

Dit verhaal is een bijgewerkte versie van een artikel dat oorspronkelijk op 10 mei 2019 is verschenen. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op nationalgeographic.com