Dit zijn enkele van de meest heilige plekken van Europa

Deze indrukwekkende spirituele retraites – van Neolithische steencirkels tot kloosters op steile rotsen – hebben de tand des tijds doorstaan.

Door Christine Bednarz
foto's van Hartmut Krinitz
Gepubliceerd 19 nov. 2021 13:48 CET

In deze moeilijke tijden is het ondernemen van een betekenisvolle reis populairder dan ooit. Geen wonder dus dat mensen van alle gezindten sinds het begin van de pandemie op bedevaart zijn gegaan, onder andere naar deze gewijde plekken.

Het reizen naar een afgelegen uithoek in de wereld om troost en verlichting te zoeken is een duizenden jaren oud gebruik. In de Steentijd vervoerden prehistorische stammen reusachtige monolieten van meerdere tonnen over afstanden van honderden kilometers om megalieten op te richten, die waren bestemd voor het vieren van mystieke plechtigheden en rituelen. Rond de zesde eeuw na Chr. trokken ascetische monniken zich terug uit de samenleving en vestigden zich op afgelegen rotseilandjes die hoog uit zee oprezen. In de eeuwen daarna stichtten ook andere religieuze groepen hun kloosters op torenhoge en steile rotsformaties, met het doel dichter bij de hemel te zijn.

Lees ook: Kijk hoe de natuur deze verlaten plekken verovert

Ook tegenwoordig nog worden de eeuwenoude pelgrimsroutes naar deze spirituele plekken door moderne reizigers bewandeld, die zich laten terugvoeren naar een verleden van mysteries, relieken en verdwenen beschavingen. Bergwandelaars kiezen voormalige bergvestingen, zoals het Château de Puilaurens in Frankrijk, als hun bestemming, terwijl anderen de kunst van het loslaten leren van de monniken op de Oros Athos in Griekenland. Duizenden treden in de voetsporen van onze Neolithische voorouders wanneer ze rond de zomer- en winterzonnewende in het zuiden van Engeland vieren hoe de zon boven Stonehenge en Avebury opkomt.

Meer dan ooit spreken historische en spirituele bestemmingen tot de verbeelding, waardoor de tijdloze uitstraling van de plekken nog eens wordt benadrukt. Hieronder hebben we enkele van onze favoriete gewijde bestemmingen in Europa op een rijtje gezet.

Dit verhaal is een bijgewerkte versie van een artikel dat oorspronkelijk op 10 mei 2019 is verschenen. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op nationalgeographic.com

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Reizen
Deze oude stad van de sultans is een wonder van de eenentwintigste eeuw
Reizen
22x Europa voor moderne pelgrims
Fotografie
Verstilde foto’s van een mystiek ‘maanland'
Geschiedenis en Cultuur
Wat de drieduizend moskeeën van Istanboel ons vertellen
Geschiedenis en Cultuur
Onbekende inheems-Amerikaanse cultuur stak Azteken naar de kroon

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.