Broeikas Belgi

Een met onkruid overwoekerde broeikas van smeedijzer naast een kasteel met dichtgetimmerde ramen in Belgiëzou sommige mensen misschien afschrikken, maar niet de Franse fotograaf Jonathan ‘Jonk’ Jimenez.

“Het is een roestige plek met kapotte ramen, maar het is toch een mooie plek. Ik zoek graag naar schoonheid op plaatsen waar je die niet verwacht te vinden,” zegt Jimenez. Nu hij ruim zevenhonderd verlaten locaties in 33 landen heeft bezocht, heeft Jimenez de foto’s van die plekken in een boek gepubliceerd: Naturalia: Reclaimed by Nature.

Jimenez begon ooit met het volgen van graffitikunstenaars in Barcelona, die verlaten plekken in de stad als hun canvas gebruikten. Een tijdlang probeerde hij zelf als straatkunstenaar te leven (vandaar die bijnaam). Terug in zijn geboortestad Parijs onderzocht Jimenez de verborgen uithoeken van het stedelijke landschap. Hij beklom daken, verkende metrotunnels en bracht dagen door in de onderaardse catacomben van de stad.

Klooster Belgi
Klooster, België
Jonathan "Jonk" Jimenez

Nu richt hij zich op het ontdekken van verlaten locaties buiten de stad. Maar als je overweegt dat soort plekken zelf te bezoeken, moet je nog eens goed nadenken: veel plekken zijn namelijk alleen met de nodige bravoure (of zelfs huisvredebreuk) te bereiken. Toen Jimenez een verlaten brouwerij in het noorden van Frankrijk bezocht, werd de beveiliger van het terrein gewaarschuwd door een blaffende hond en belde hij de politie.

“Het is huisvredebreuk in de zin dat de plekken privéterrein zijn, maar het is huisvredebreuk zonder enige vorm van braak of forceren,” zegt Jimenez. “In 99 procent van de gevallen beseffen ze meteen dat ik gewoon een fotograaf ben en sturen ze me weer weg. Deze bewaker moet een slechte dag hebben gehad.”

Paleis Kroati
Paleis, Kroatië
Jonathan "Jonk" Jimenez

Bar Polen
Bar, Polen
Jonathan "Jonk" Jimenez

Op zijn missie om het onzichtbare zichtbaar te maken heeft Jimenez talloze locaties vastgelegd, van een verlaten Sovjet-basis in Wit-Rusland tot een overwoekerd kasteel in Kroatië. In plaats van de geschiedenis van de plek te onderzoeken probeert Jimenez in zijn foto’s een specifiek moment in het voorbijgaan van de tijd vast te houden. Vervallen gebouwen herinneren ons aan het onvermijdelijke proces van de geschiedenis. Uiteindelijk zal de wilde natuur alles heroveren wat ooit van haar was. (Bekijk sfeervolle foto’s van een Namibische spookstad.)

“Sommige mensen zien mijn foto’s als iets sombers, als voorbeelden van hoe de wereld er na een Apocalyps zou uitzien,” zegt Jonk. “Maar wat ik wil laten zien, is dat de natuur sterker is dan de mens. Uiteindelijk zal de natuur winnen.”

Waterbekken Taiwan
Waterbekken, Taiwan
Jonathan "Jonk" Jimenez

Van de Franse fotograaf Jonathan ‘Jonk’ Jimenez is het fotoboek Naturalia: Reclaimed by Nature verschenen. Volg zijn verkenningen van verlaten plekken op Instagram.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com