Lekker genieten van de herfst terwijl je wandelt door een mooi landschap met warmgekleurde bladeren, vroeg in de ochtend de mist in de velden zien hangen en tegen de avond de ondergaande zon zien gloeien: het kan allemaal op de wandelroutes van Duitsland. Traveler selecteerde deze zes Top Trails.

Foto Top Trails of Germany Rheinsteigbij Kaub
Foto: Top Trails of Germany, Rheinsteig bij Kaub

Werelderfgoed langs de Rijn

Wandel langs één van de 40 burchten en kastelen, steile wijnbergen of beklim de 132 meter hoge rots Loreley en geniet van het uitzicht. De natuur en de gezellige dorpjes maken het Rijndal zo bijzonder. In de rondwandeling van Kaub naar St. Goar bewonder je binnen één dag een aantal hoogtepunten van het Unesco-werelderfgoed. De echte berggeit onder ons kan ervoor kiezen om de 320 km lange trektocht over de Rheinsteig van Bonn naar Wiesbaden te bewandelen.

Hermannshöhen

De wandelroute Hermannshöhen loopt van Rheine naar Marsberg door het Teutoburgerwoud. De route loopt langs de indrukwekkende zandsteenformatie Externsteine. Een formatie van stenen die abrupt uit het landschap opkomen. Op deze route ligt ook het stadje Tecklenburg waar het kunstwerk Schnurstracks und Goldrichtig van Sigrun Menzel te bewonderen is. Het werk is een trap van 131 treden die met bladgoud zijn veredeld en net als de goudgele herfstbladeren stralen in de zon.

Rothaarsteig

Verblijf in Sauerland in jeugdherbergen of vijfsterrenhotels, loop mee in mystieke vollemaanwandelingen of ‘Wildwetterwanderungen’ (slechtweerwandelingen). Er is voor ieder wat wils. De 154 km lange Rothaarsteig loopt door het Rothaargebergte en is omringd door prachtige warme herfstkleuren, vergelijkbaar met de Indian Summer die het noordoosten van de Verenigde Staten elk jaar in vuur en vlam zet. De route wordt ook wel ‘de weg der zintuigen’ genoemd. Vooral de ogen worden geprikkeld met prachtige panoramapunten en verschillende kunstwerken langs het pad.

Foto Top Trails of Germany Heidschnuckenweg op de Misselhorner heide
Foto: Top Trails of Germany, Heidschnuckenweg op de Misselhorner heide

Heidschnuckenweg

De Heidschnuckenweg op de Lüneburger Heide heeft zijn naam te danken aan de heideschapen met gekromde horens. Bewandel deze route en kom met een beetje geluk een herder met zijn kudde tegen. De uitgestrekte rood-roze heidevelden worden afgewisseld met bonte loofbossen en kabbelende riviertjes. Het pad loopt vanaf Hamburg richting het zuiden naar het historische vakwerkstadje Celle.

Eifelsteig

Loop over de onverharde paden door de Hoge Venen, het dichtbegroeide beukenwoud in nationaal park Eifel en het vulkanisch actieve landschap in Vulkaan-Eifel. Het wisselende landschap maakt het wandelen op de Eifelsteig een echte belevenis. Speciaal voor de kortere herfstdagen is er een 3-daage trektocht ontwikkeld die een gedeelte van de 313 km lange route van Aken naar Trier beslaat.

Klik hier voor meer informatie over wandelen in Duitsland.