Bekijk de aarde en de maan vanaf Mars, in deze verbluffende foto’s van de NASA
Beelden van de aarde en zijn maan die vanuit verschillende ruimtevaartuigen werden genomen, laten zien hoe onze omgeving er vanuit de ruimte uitziet.
Gepubliceerd 26 feb. 2018 16:35 CET
In deze opname, die in november 2016 op ruim tweehonderd miljoen kilometer door NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter werd gemaakt, zijn de aarde en de maan samen vastgelegd.
Foto door NASA, JPL Cal-tech, University of Arizona
Deze foto was de eerste waarop de aarde vanuit de omgeving van de maan werd vastgelegd. Hij werd op 23 augustus 1966 gemaakt door de Amerikaanse Lunar Orbiter I, toen het ruimtevaartuig op het punt stond aan zijn zestiende omloopbaan te beginnen en achter de maan te verdwijnen.
Foto met toestemming van NASA
In deze zeldzame opname, die op 19 juli 2013 werd gemaakt met de groothoekcamera van Nasa’s Cassini-ruimtesonde, zijn de aarde en de maan samen met de ringen van Saturnus te zien (de aarde is aangeduid met een pijltje).
Foto met toestemming van NASA, JPL, Ssi
Op deze foto, gemaakt tijdens de tweede succesvolle missie om op de maan te landen, legden de astronauten van Apollo 12 het indrukwekkende beeld van de deels zichtbare aarde vast.
Foto met toestemming van NASA, Jsc
De ruimtesonde Galileo, de eerste die een asteroïde bezocht en de manen van Jupiter grondig onderzocht, maakte deze compositiefoto van de aarde en de maan op 16 december 1992, op ruim zes miljoen kilometer van de aarde.
Foto met toestemming van NASA, JPL
De volle maan lijkt in de atmosfeer van de aarde te verzinken op deze foto uit november 2013, gemaakt vanuit het International Space Station. De onderkant van de maan lijkt vervormd, omdat het licht van het hemellichaam wordt gebroken door de atmosfeerlagen van de aarde.
Foto met toestemming van NASA
Deze foto van de ruimtesonde Cassini werd op bijna één miljoen kilometer afstand van de aarde genomen en toont onze planeet als een heldere punt die met zijn maan om de zon draait.
Foto met toestemming van NASA
De achterkant van de maan, die vanaf de aarde nooit kan worden gezien, schuift als een ‘fotobom’ tussen de DSCOVR-satelliet van de NOAA en de aarde.
Foto met toestemming van NASA, Noaa