Zoek je nieuwe manieren waarop je kinderen leuk en leerzaam bezig kunnen zijn? Wij helpen je op NatGeo@Home.

Hoewel de meeste vakantieplannen van jouw familie door de coronavirus-pandemie waarschijnlijk zijn afgezegd, kunnen de kinderen nog steeds de wereld rondreizen – op papier. In prachtige romans en schitterend geïllustreerde avonturen kunnen ze zichzelf onderdompelen in de cultuur en geschiedenis van interessante plekken. (Sorry, Instagram.)

Dus stuur je kinderen op avontuur zonder dat ze die anderhalve meter uit het oog verliezen, naar een van deze bestemmingen uit klassieke en minder bekende kinderboeken. En wees niet verbaasd als deze verhalen inspireren tot échte reizen in de toekomst, wanneer de tijd is gekomen om weer de wijde wereld in te trekken.

Alaska

De roep van de wildernis (The Call of the Wild) door Jack London. De heldhaftige puppy’s uit de tekenfilmserie PAW Patrol halen het niet bij Buck, een moedige sint-bernard die het zwaar krijgt nadat hij naar Alaska wordt ontvoerd. Een van de hoofdrollen in dit avonturenverhaal (waarop de recente, gelijknamige film met Harrison Ford is gebaseerd) is weggelegd voor het ongetemde sneeuwlandschap van de Yukon tijdens de goudkoorts aan het einde van de negentiende eeuw. (Elf jaar en ouder)

Londen

Een beer genaamd Paddington (A Bear Called Paddington)door Michael Bond. Het treinstation Paddington is het uitgangspunt van de Londense avonturen van deze bebrilde beer uit het Andesgebergte, die te maken krijgt met een overstromende badkuip, een ritje maakt in de metro en een bezoek brengt aan een antiekwinkel in Portobello Road. (Van 6 tot 8 jaar)

Oeganda

Explorer Academy 4: De sterrenduinen(The Star Dunes) door Trudi Trueit. Cruz Coronado zit op een exclusieve school voor ontdekkingsreizigers, waar hij moeite heeft zijn huiswerk en het maken van nieuwe vrienden te combineren met het bestrijden van een sinistere organisatie die het op hem heeft gemunt. In dit vierde boek van de Explorer Academy-serie reizen de scholieren naar Oeganda om in een uitgestrekte woestijn een geheim op te lossen. (Van 8 tot 12 jaar)

Florida

Uil (Hoot) door Carl Hiaasen. Normaliter schrijft Hiaasen misdaadromans, maar in dit grappige verhaal voor wat oudere kinderen beschrijft hij de vreemde wereld van Florida, met bedreigde uilen, pannenkoekrestaurants en afgerichte alligators. (Van 10 tot 14 jaar)

Malawi

De windvanger(kindereditie) (The Boy Who Harnessed the Wind)door William Kamkwamba. Deze herinnering aan een door droogte geteisterd dorpje in Malawi is – letterlijk – verheffend. De kleine William knutselt uit oude onderdelen een windmolen in elkaar en met de elektriciteit die hij daarmee opwekt kan hij het water oppompen waarmee hij de boerderij van zijn familie redt. De verfilming met Chiwetel Ejiofor werd in 2019 door Netflix uitgebracht. (Tien jaar en ouder)

Prince Edward Island, Canada

Anne van het Groene Huis (Anne of Green Gables)door L.M. Montgomery. De levenslust van het 11-jarige weeskind Anne Shirley en haar enthousiasme voor haar nieuwe huis op Prince Edward Island zijn aanstekelijk en maken haar tot een van de geliefdste heldinnen van de kinderliteratuur. Haar verhaal is in talloze films en tv-drama’s verteld, onlangs nog in de Netflix-serie Anne with an E. (Van 9 tot 12 jaar)

Groot-Brittannië

Arthur, de koning van eens en ooit (The Sword in the Stone) door T.H. White. Dit klassieke verhaal over Koning Arthur als jongetje is de basis voor de gelijknamige Disney-film, maar de roman van White is rijker, heeft literaire diepte en is gericht op wat oudere kinderen. The Sword in the Stoneis speels anachronistisch en zit boordevol schitterende beschrijvingen van de Britse natuur. (Tien jaar en ouder)

Cuba

Drum Dream Girl: How One Girl’s Courage Changed Music, by Margarita Engle. Cuban history and Afro-Cuban culture are spotlighted in this picture book inspired by the true story of a girl who broke the country’s taboo on women drummers. The beautiful illustrations set the beat. (ages 4 to 7)

Berlijn

Emile en zijn detectives (Emil und die Detective) door Erich Kästner. Wanneer hij uit de trein stapt waarin hij naar zijn oma is gereisd, ontdekt de jonge Emil dat het geld dat hij van zijn moeder had meegekregen, is gestolen. Emil begint in het Berlijn van de jaren twintig aan een zoektocht naar een man met een bolhoed, die hij ervan verdenkt het geld ontvreemd te hebben. (Van 8 tot 12 jaar)

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com en aangepast op basis van beschikbaarheid van Nederlandse vertalingen van kinderboeken.