Zoek je nieuwe manieren waarop je kinderen leuk en leerzaam bezig kunnen zijn? Wij helpen je op NatGeo@Home.

Ook al gaan jullie nergens naartoe, jij en je gezinsleden kunnen de achtertuin, het huis of misschien zelfs wel alleen de slaapkamer ontdekken en fotograferen met dezelfde methoden als National Geographic-fotografen.

Op het juiste moment op de juiste plek zijn en dichtbij genoeg komen om close-ups te maken, daar draait het allemaal om bij thuisfotografie. Daarnaast kunnen bekende plekken net zo exotisch lijken als een dicht oerwoud of een hoge bergtop als je er met een frisse blik naar kijkt. En dat is precies wat professionele fotografen steeds doen als ze aan het werk zijn. “De dingen die voor jou heel gewoon lijken, zijn eigenlijk een stukje cultureel leven uit jouw wereld,” zegt National Geographic-fotograaf Catherine Karnow.

Je hebt niets anders nodig dan de camera op je telefoon om kunnen beginnen. Laat je kinderen vervolgens goed nadenken over wat ieder gezinslid graag doet. Is iemand dol op puzzelen? Bakt een gezinslid graag brood? Danst iemand als een K-popster?

Dit soort intieme momenten blijven niet eeuwig duren. Gebruik de volgende fototips van experts van National Geographic om nu je kans te grijpen - en pas ze in de toekomst toe als we weer verder weg op pad kunnen.

Gooi de boel door elkaar

Daag je kinderen uit om allerlei verschillende foto's te maken. Schiet plaatjes van de tuin, maar maak ook een opname van een architectonisch detail zoals de leuning van de trap. Maak een portret van een stilzittend gezinslid, maar fotografeer diezelfde persoon ook terwijl hij of zij bezig is met een activiteit, zoals de afwas opruimen of fietsen. Maak foto's op verschillende momenten van de dag: 's ochtends vroeg, 's middags, tegen de avond. Het resultaat is een coherent en uitgebreid portret van jullie buurt of gezinsleven.

Profiteer van slecht weer

Bewolkte dag? Berg je camera niet op. “Ga niet zitten hopen op zon en ‘mooi weer’, maar kijk hoe elementen als mist en motregen heel effectief emoties kunnen overbrengen, vooral nostalgie,” aldus Karnow.

En als het regent? Geen probleem. Wacht tot de bui voorbij is en ga dan naar buiten. “Ga op zoek naar een plas water. Breng je camera dicht bij het wateroppervlak (een paar centimeter ervandaan) en je ziet plotseling prachtige weerspiegelingen waar je iets mee kunt doen,” vertelt National Geographic-fotograaf Jim Richardson.

Wacht je kans af

Het kan een geweldig effect opleveren om in te zoomen op een bijzonder kenmerk van een huisdier
Het kan een geweldig effect opleveren om in te zoomen op een bijzonder kenmerk van een huisdier.
Douglas M. Paine, National Geographic Your Shot

Raad kinderen aan om geduld te hebben en goed op hun onderwerp te letten als het gaat om superactieve kinderen of huisdieren. “Die hebben vaak momenten dat ze ineens een of twee seconden stilzitten. En dat gebeurt daarna nog vaak wel een keer,” stelt Richardson. “Zorg dat je ze goed kent, zodat je er klaar voor bent als het volgende rustige moment zich voordoet.” Wat betreft het fotograferen van huisdieren: doe dat van dichtbij, kies een laag standpunt en houd de achtergrond simpel.

Ga voor het gouden uur

Het licht is s ochtends vroeg en s avonds laat optimaal voor het maken van fotos
Het licht is ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat optimaal voor het maken van foto’s.
Cathrine Karnow

Is het je wel eens opgevallen hoe anders een kamer er 's ochtends vroeg uitziet, als de zon opkomt? En hoe bijzonder het licht is dat door het raam naar binnen valt vlak voor zonsondergang? “Dat moment noemen we het ‘gouden uur’, omdat het zonlicht dan onder een bepaalde hoek binnenvalt waardoor alles een gouden gloed krijgt,” vertelt fotoredacteur Maura Friedman van Nat Geo Travel. Het is een uitgelezen moment waarop kinderen het huis en de buurt kunnen verkennen met een camera, ook al betekent dat misschien dat ze iets eerder op moeten staan dan normaal, of dat etenstijd iets moet worden verschoven.

Plan het perfecte portret

Ga op zoek naar details in closeup wanneer je fotos van een baby maakt Probeer dingen uit en vul het beeld met een handje voetje of haarlok
Ga op zoek naar details in close-up wanneer je foto’s van een baby maakt. Probeer dingen uit en vul het beeld met een handje, voetje of haarlok.
Paul Damien, National Geographic

Je hebt geen flitslicht nodig om een superfoto te maken van een gezinslid. Als je zorgt dat je onderwerp in de buurt van een raam is, is natuurlijk licht voldoende. Je kunt het zonlicht dimmen met gordijnen.

Raad kinderen aan om op zoek te gaan naar veelzeggende details bij hun onderwerp. Speelt een broertje piano? Focus dan op zijn handen. Loopt een zus marathons? Richt de camera op haar voeten. De abstractie zegt iets over het individu. Ga ook op zoek naar details in close-up bij het fotograferen van baby's. Probeer dingen uit en vul het beeld met een handje, voetje of haarlok.

Vergeet bij het maken van een foto van een groep niet om verschillende opnames te maken, zodat je zeker weet dat er een bij zit waarop iedereen zijn ogen open heeft.

Ga voor hoog en laag

Op het juiste moment op de juiste plek zijn en dichtbij genoeg komen om intieme closeups te maken daar draait het allemaal om bij thuisfotografie
Op het juiste moment op de juiste plek zijn en dichtbij genoeg komen om intieme close-ups te maken, daar draait het allemaal om bij thuisfotografie.
Jennifer Parker, Your Shot

“Houd je camera op een bijzondere plek, waardoor je een nieuw, verrassend of handig standpunt krijgt,” tipt Richardson. Laat kinderen een plek in de hoogte zoeken zoals een balkon, tak of trap. Het kan ook spannende foto's opleveren als ze hun camera gewoon boven hun hoofd houden. (Dit wordt ook wel de ‘Hail Mary-’ oftewel weesgegroet-foto genoemd. Nieuwsfotografen gebruiken deze methode vaak om een foto te kunnen maken over de hoofden van andere toeschouwers.)

Wat ook kan, is de camera juist dicht bij de grond brengen. Houd hem vast onder een lichte hoek en schiet een paar plaatjes. Of maak foto's van onderaf, of dat nu een tafel is of een bloembed.

Houd niet op aan het eind van de dag

De maan ziet er extra cool uit op fotos waarop hij achter een voorwerp aan de horizon staat
De maan ziet er extra cool uit op foto’s waarop hij achter een voorwerp aan de horizon staat.
Bluebonnets67, My Shot

Ga op zoek naar dingen die je kunt fotograferen als de avond valt. Iedereen vindt het geweldig om naar een zonsondergang te kijken, maar wanneer je er een foto van maakt “is het niet genoeg om een prachtige lucht te fotograferen.” aldus Karnow. “Je moet ervoor zorgen dat er een element in de foto zit dat zowel de aandacht trekt als een gevoel van perspectief geeft.”

Laat, de volgende keer dat het volle maan is, de kinderen naar buiten gaan om dat moment vast te leggen. Maak geen gebruik van de zoomfunctie op de camera, want daardoor wordt de beeldkwaliteit slechter. “Neem eerst een foto en zoom daarna in om de afbeelding bij te snijden of de details te vergroten,” zegt National Geographic-fotograaf Michael Christopher Brown. “Het is ideaal als je de telefoon kunt stabiliseren,” zegt hij. Wanneer je iets fotografeert dat op zo'n grote afstand staat, kunnen de kleinste trillingen al een slechtere beeldkwaliteit opleveren. Als je geen statief hebt, kan het ook al helpen om de telefoon op een stevige ondergrond als een richel of een vensterbank te leggen.

Kijk voor meer coole fototips voor kinderen op natgeojunior.nl

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com