Onze roadtrip door Oberösterreich, een regio in het noorden van Oostenrijk, brengt me in de Donauregio. Hier stroomt een groot deel van de 2.829 kilometer lange Donaurivier doorheen. De rivier heeft in vele duizenden jaren het landschap vormgegeven. Ook op de cultuur in Oostenrijk heeft de rivier invloed gehad. De Romeinen gebruikten de rivier als handelsweg tussen het oosten en het westen van het huidige Europa.

De Donaurivier
De Donaurivier.
Robin Visser

Het relatief milde klimaat en de vruchtbare bodem op de oevers maakte het leven er aangenaam. Op deze gunstige leefplek werden dan ook steden en kastelen gebouwd. Veel van deze oude glorie in het groene gebied is bewaard gebleven. De Donauregio trekt nog altijd mensen van heinde en verre. Veel bezoekers verplaatsen zich op twee wielen over de vele fietsroutes langs de rivier. Zo ontpopte het gebied zich steeds meer tot een echte fietsregio.

Fietsen langs de Donaurivier

De gehele 371 kilometer lange beroemde Donauradweg afleggen is me iets te gek, maar gelukkig biedt de Donauregio vele alternatieven. Niet alleen zijn er verkorte routes langs de oevers van de rivier uitgezet, er zijn ook extra routes toegevoegd die aftakken van deze veelbereden route. In 2022 zijn vijftien nieuwe e-bikeroutes geopend, die veelal de hoogte ingaan. In het historische stadje Grein stap ik op een e-bike om de Monstein-Runde af te leggen: een sprookjesachtige fietsroute over twee panoramische bergkammen die start en eindigt in deze stad.

Het stadje Grein gelegen langs de Donau
Het stadje Grein, gelegen langs de Donau.
Robin Visser

Ik trap mijn eerste meters op mijn felgroene huurfiets door het centrum van de stad aan de Donau. De pastelkleurige oude huizen tegen een achtergrond van bergen stammen uit de zestiende tot de achttiende eeuw en vormen nu het gezellige centrum van de stad. De oude stadsschouwburg werd in 1791 door de inwoners in de voormalige graanschuur van het stadhuis gesticht. Het crèmekleurige gebouw is het oudste nog in originele staat verkerende stadstheater van Oostenrijk en er worden nog altijd voorstellingen gespeeld. Een ander, letterlijk, hoogtepunt in Grein is Kasteel Greinburg. Het bouwwerk op de rots stamt uit de middeleeuwen en is in goede staat bewaard gebleven. Wie een rondleiding door de authentiek ingerichte kamers volgt, krijgt er gratis een adembenemend uitzicht over de Donau bij.

Zeshonderd hoogtemeters

Grein ligt in de Strudengaukloof, een versmalling van de Donau. Dat betekent dat ik flink wat hoogtemeters moet maken als ik van de rivier af fiets. De eerste helft van de route is vrijwel uitsluitend bergopwaarts. Dankzij mijn e-bike leg ik de zeshonderd hoogtemeters relatief gemakkelijk af. Met mijn wind-mee-fiets slinger ik door de bossen en door het uitgestrekte boerenlandschap. Met de wind in mijn haren race ik langs kapelletjes en sfeervolle dorpjes, tot ik de grootste Kneipptuin van Oostenrijk bereik: de geurige kruidentuin van Bad Kreuzen.

De kruidentuin van Bad Kreuzen
De kruidentuin van Bad Kreuzen.
Robin Visser

Ik vervolg mijn weg omlaag naar Burcht Kreuzen: een gerestaureerd kasteel uit het jaar 900 dat nu dienstdoet als cultureel centrum met panoramisch uitzicht vanuit de burchttoren. Een eindje fietsen verderop heb ik nóg beter uitzicht. De zeshonderd meter hoge Mondstein is het hoogste punt van de rondrit. Deze ‘maansten’ is een natuurlijk gevormde opeenstapeling van eeuwenoude stenen. De rustige plek hoog boven het omliggende land en de Donau was lange tijd in gebruik als mystieke krachtplaats.

De zeshonderd meter hoge Mondstein
De zeshonderd meter hoge Mondstein.
Robin Visser

Terug naar Grein

Vanaf de intrigerende stapel stenen naar Grein hoef ik amper te trappen. Mijn fiets rolt vanzelf het lange slingerende stuk heuvelaf, langs weiden en boerderijen, en door bossen. Onderweg pauzeer ik op een bankje met waanzinnig uitzicht op de lagergelegen Donau. Ik rol verder de heuvel af, terug het stadje Grein in, waar ik mijn e-bike weer inlever. Mijn 27 kilometer lange fietstocht zit er alweer op.

Praktische tips

Stop voor lunch of diner bij het self-servicerestaurant donAu Stand’l. Vanaf het ruime terras kijk je uit over de Donaurivier en de vele bootjes die op het water dobberen. Op de kleinschalige, waterrijke camping overnachten veel fietsliefhebbers uit alle hoeken van Europa.

Uitzicht vanaf restaurant donAu Standl
Uitzicht vanaf restaurant donAu Stand’l.
Robin Visser

Een andere fietservriendelijke plek om te overnachten is fietshotel Radlerbauernhof Moser. Dit hotel ligt aan het Donaufietspad en is al sinds de oprichting in 1772 in handen van dezelfde familie. Ook niet-fietsers worden hartelijk welkom geheten in dit authentieke hotel met romantische binnenplaats en gezellige houten kamers. In het overdekte buitenrestaurant geniet je met uitzicht over de tuin van traditionele maaltijden die na een lange fietstocht nóg lekkerder smaken.

Tips in en rond Grein

  1. Bezoek het oudste bewaarde burgertheater van Oostenrijk in Grein, dat aan de Europese route van historische theaters ligt. Het Stadttheater is onlangs gerestaureerd en is sinds mei 2022 weer open voor het publiek. Tussen mei en september zijn er ook regelmatig optredens die uitnodigen om te blijven hangen en je onder te dompelen in de fascinerende wereld van het theater.
  2. Een ander hoogtepunt in de Donaustad Grein is het Schörgi-café en de banketbakkerij. Ze staan bekend om hun verfrissende ijsspecialiteiten en de Batzlguglhupf, maar ook cakes, taarten en chocolaatjes laten de harten van zoetekauwen sneller kloppen.
  3. Tijdens een fietstocht is het de moeite waard om even te pauzeren bij Slot Greinburg, het oudste woonkasteel van Oostenrijk. Er is een geweldig panoramisch uitzicht op de Donau. In het kasteel wil je het spel van licht en schaduw in de Sala Terrena en het diamanten gewelf niet missen.

Deze reis werd mogelijk gemaakt door Oberösterreich.