Hoe dit apparaatje de perfecte close-up van een tijger maakte

Het ‘camera-autootje’ wist de grote katachtigen van zeer dichtbij te fotograferen – totdat een nieuwsgierige tijgerin té dichtbij kwam.

Thursday, August 1, 2019,
Door Catherine Zuckerman
Fotograaf Steve Winter nam dit met de hand gemaakte ‘camera-autootje’ mee voor een project om tijgers ...
Fotograaf Steve Winter nam dit met de hand gemaakte ‘camera-autootje’ mee voor een project om tijgers op een nieuwe manier vast te leggen.
Foto van Mark Thiessen

Iedere fotograaf droomt van de ideale foto. Voor Steve Winter, die al geruime tijd grote katachtigen en andere wilde dieren voor National Geographic fotografeert, was zo’n foto een opname van een tijgerkop, maar dan van onderaf genomen. De uitdaging zat hem volgens Winter in het vinden van de juiste gezichtshoek, maar zonder dat zijn eigen gezicht in de muil van het dier terecht zou komen. 

Vandaar dat hij zijn toevlucht nam tot een nieuw apparaat: een radiografisch bestuurbaar wagentje met daarop een fototoestel. Het ‘camera-autootje’ was door technici van National Geographic gebouwd maar nog nooit gebruikt. Winter dacht dat het apparaatje ideaal zou zijn om zo’n foto van onderaf te maken en vroeg of hij het autootje mee naar India mocht nemen, voor een project over het behoud van tijgers.

In het veld hield het apparaatje het niet lang uit. Hoewel mannetjestijgers “ervoor vluchtten”, aldus Winter, gaf een nieuwsgierig vrouwtje het wagentje een tik met haar reusachtige klauw. Dat betekende het einde van het fototoestel, maar niet voordat het nog een laatste foto had gemaakt – de foto waar Winter al zo lang naar op zoek was geweest.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Februari is Big Cat Month op National Geographic Wild! Daarom is de zender de hele maand gratis te ontvangen, lees hier meer >

kijk verder

Spot tijgers in deze unieke nationale parken

Een expert in natuurbescherming geeft tips over het spotten van ’s werelds grootste katachtige.

Hoe deze fotografe haar droomfoto maakte

Bungelend aan een touw wachtte Kryste Wright op het perfecte moment om een van ‘s werelds spectaculairste klimuitdagingen in Tasmanië vast te leggen. 
Video
3:01

Tijgers 101

Tijgers staan voor ons symbool voor schoonheid, kracht en het belang van dierenbescherming. Hier ontdek je vijf verrassende wetenswaardigheden over deze gestreepte katachtigen, zoals hoe groot ze kunnen worden, welke aanpassing ze hebben ontwikkeld om te kunnen zwemmen, en hoezeer de tijgerpopulaties zijn afgenomen.
Lees meer