Hoe fotografeer je een land tijdens een lockdown?

Fotograaf Gabriele Galimberti legde de invloed vast die de quarantaine heeft op de inwoners van de Noord-Italiaanse stad Milaan.

Door Whitney Johnson
Gepubliceerd 18 mrt. 2020 10:57 CET
Foto door Gabriele Galimberti, National Geographic

Wat zou jij doen als je vast komt te zitten in een vreemde stad waar een lockdown geldt omdat het hele land in een ongekende strijd is gewikkeld tegen het coronavirus?

Als je Gabriele Galimberti was, zou je vastleggen welke invloed de quarantaine heeft op de inwoners van de Noord-Italiaanse stad Milaan. Dan zou je ook getuige zijn geweest van een worsteling in een supermarkt, toen een man per ongeluk een andere man aanraakte, zoals de 42-jarige fotograaf me laat weten.

Galimberti schrijft in een e-mail: “De ene man riep:  Raak me niet aan!!! Je hebt niet eens een masker op!!! Ga weg!!!” Het gevecht hield pas op toen de politie en een ambulance arriveerden.

Nadat hij zijn handen veelvuldig had gewassen en er grote hoeveelheden ontsmettingsmiddel op had gedaan, maakte Galimberti bijzondere foto's van een man die met een masker op in een kerk aan het bidden is (boven) en eenzame demonstrant voor een andere kerk.

Galimberti, die in Toscane werd geboren, erkent dat hij, net als veel van zijn landgenoten het virus in eerste instantie niet zo serieus nam, en met mensen bleef afspreken. Maar dat was op het moment dat we hem spraken anders, toen het aantal vaststaande besmettingen in korte tijd tot meer dat 15.000 was gestegen en er meer dan 1.000 mensen waren gestorven aan de ziekte. Mensen die hij wilde fotograferen lieten hem niet meer binnen in hun woning. Op straat zeiden mensen dat hij twee meter afstand moest houden, om besmetting te voorkomen, en ze raadden hem aan om te stoppen met zijn dagelijkse werk.

“Ik begin me echt zorgen te maken om mijn vrienden en familie, om iedereen en ook om mezelf,” stelde hij. Zijn zus is in contact geweest met iemand die mogelijk COVID-19 heeft, vertelde hij. Ze wachten nog op de resultaten van de test.

Foto door Marco Di Lauro, Getty Images

Wat is dan de reden dat hij, net als fotografen in Rome en op het normaal gesproken drukke San Marco-plein in Venetië (boven), toch deze foto's maakte?

“Ik vind dat ik verhalen moet vertellen,” aldus Galimberti. “Ik vind dat mensen wereldwijd moeten weten wat hier gebeurt en voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen het virus.”

Op de hoogte blijven van de wetenschap en de verhalen achter de uitbraak van het coronavirus? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Dit artikel werd oorspronkelijk op 13 maart 2020 in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

 

lees verder

Hoe fotografen een wereld vastleggen waarin infectieziekten op de loer liggen

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Fotografie
Hoe fotografen een wereld vastleggen waarin infectieziekten op de loer liggen
Fotografie
10 onvergetelijke foto’s uit ons '2020 in beeld' magazine
Fotografie
Haaienfotograaf maant na dodelijke aanval tot voorzichtigheid, niet hysterie
Fotografie
Foto van COVID-19 slachtoffer leidt tot fascinatie - en ontkenning
Fotografie
Achter deze geprezen foto schuilt een verhaal van leven of dood

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.