1. Rijndal, Elzas

De Alsace Route des Vins slingert zuidwaarts van Marlenheim, dat bekendstaat om zijn rosés. Proef na een bezoek aan Obernai en Barr in het middeleeuwse Eguisheim de nobele Grand Cru Pfersigberg, gemaakt van Gewürztraminerdruiven, waarna u door de bijzondere, concentrische straten wandelt.

2. Arbois, Franche-Comté

Dit schilderachtige, middeleeuwse plaatsje in het Juragebergte is bekend om zijn vin jaune (‘gele wijn’) die wat op fino sherry lijkt, en de zoete vin de paille (‘strowijn’), gemaakt van op stromatten gedroogde druiven.

3. Val de Loire, Centre/Pays de la Loire

De Touraine, de Tuin van Frankrijk, is overdekt met wijngaarden rond historische châteaus. Begin deze tocht door het Loiredal in Vouvray, waar chenin blanc-druiven een verfrissend accent geven aan mousserende wijnen; proef dan de rosés van Chinon en de rode cabernet francs in St.-Nicolas-de-Bourgeuil. In Angers, in het westen, neemt u een glas tien jaar oude savennières.

4. Van Gien naar Sancerre, Centre

In Gien, aan de Loire, geniet je van een jonge Côteaux du Giennois bij de lunch, waarna je het Château de Gien bezoekt. Volg de rivier zuidwaarts voor een gordroge Pouilly-Fumé of Quincy. Ook in Chavignol en Buie, bij Sancerre, kun je wijnen proeven. Hier ligt Sauvignon Blanc ten grondslag aan de witte wijnen.

5. Côte de Nuits, Bourgogne

Ten zuiden van Dijon, dat bekendstaat om zijn mosterd, ligt een van de beroemdste wijngebieden ter wereld. Begin in Gevrey-Chambertin, aan de noordpunt van de Côte de Nuits, met negen Grands Crus- en 27 Premier Crus-wijngaarden. Naast de prijzige premiers worden in Gevrey ook schappelijk geprijsde wijnen gemaakt die goed bij het lokale voedsel passen.

6. Limoux, Zuidwest-Frankrijk

Middenin het gebied van de Catharen ligt de wijnstreek Limous, waar jaren geleden voor het eerst ter wereld mousserende wijn werd gemaakt. Eens per jaar is er het langsdurende carnaval van Frankrijk, met als afsluiting het geweldadige culinaire evenement ‘Togues et Clochers’.

7. Corbières, Lanquedoc-Roussillon

Sinds de Romeinen wijnstokken rond Narbonne plantten, staan wijnen centraal in het leven en de handel van de Langedoc. Rijd van Durban-Corbières naar Tuchan om een stevige Fitous en Corbières te proeven bij het wijncoöperatief van Mont Tauch. In Maury vind je zoete wijnen die goed smaken bij chocoladedesserts.

8. Madiran, Haures-Pyrénées

De Pyreneeën verheffen zich aan de horizon als je de Béarnwijngaarden rond Pau verkent. Madiranwijnen, een mengsel van tannat-, cabernet, - en ferdruiven, zijn na tien jaar op eiken vaten heel zacht. In de herfst smaakt een Madiran of een fruitige Tursan uitstekend bij gevogelte, kalfsragout en paddenstoelen. Een armagnac maakt het af.

9. Bordeaux, Gironde

Wijnmaker Bernard Magrez stelt enkele van zijn châteaus open om wijnliefhebbers van alle niveaus voor te lichten en te verwennen. Hier kun je achter de schermen de wijnproductie volgen en in een van de vier luxekastelen verblijven.

10. St.-Émilion, Gironde

Troubadours prezen de (toen nog witte) wijnen van St.-Émilion al. Begin je rondrit in de veertiende-eeuwse kruisgang van de grootste monolithische kerk van Europa. Heuvelopwaarts rijd je door de wijngaarden van St.-Georges, Montagne, Lussac en Puisseguin, waar je aardse wijnen proeft vol merlot.

Dit verhaal komt uit het National Geographic-boek De smaak van reizen.