Mozaïek uit de oudheid toont spannende strijdwagenrace

De opgraving en restauratie van een zeldzaam Romeins mozaïek op Cyprus bieden nieuwe inzichten in historische gebruiken.

Door Casey Smith
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:12 CET
Zeldzaam, tweeduizend jaar oud mozaïek van wagenrennen opgegraven

Na jaren van opgravingen hebben archeologen op Cyprus een zeldzaam, bijna tweeduizend jaar oud Romeins vloermozaïek blootgelegd.

Het mozaïek is ruim 25 meter lang en toont taferelen uit een strijdwagenrace in een Romeins hippodroom, een openluchtstadion voor paardenrennen. De afbeeldingen zijn voorzien van de namen in het Oudgrieks van de wagenmenners en hun paarden.

Het kunstwerk moet onderdeel zijn geweest van een galerij in een landhuis uit de vierde eeuw na Chr. en is volgens de archeologen een van slechts een handjevol mozaïeken van deze aard uit de oudheid.

Het mozaïek lag eeuwenlang onaangetast onder de grond totdat een boer uit het Cypriotische dorpje Akaki, ruim twintig kilometer van de hoofdstad Nicosia, in 1938 bij toeval op een mozaïekfragment uit een ander gedeelte van het landhuis stuitte, aldus bericht Associated Press (AP).

Het zeldzame vloermozaïek werd later ontdekt onder een voormalige spoorlijn. De opgravingen op de vindplaats begonnen pas in 2013 en het volledige mozaïek werd in 2016 korte tijd getoond, waarna de autoriteiten het kunstwerk weer met aarde afdekten om het te beschermen.

Onlangs hebben archeologen de beschermende aardlaag verwijderd en zijn ze aan restauratiewerkzaamheden begonnen, maar ze verwachten dat het nog enige jaren zal duren voordat het mozaïek aan het publiek getoond kan worden.

Het mozaïek is het enige in zijn soort op Cyprus, en een van slechts negen andere mozaïeken met afbeeldingen van strijdwagenraces uit de hele Romeinse wereld, verklaarde Fryni Hadjichristofi, de archeoloog die de opgravingen leidde, tegenover AP.

“Dit is heel zeldzaam, want taferelen uit het circus zoals in Akaki werden niet vaak op mozaïeken afgebeeld,” vertelde Hadjichristofi aan AP. “We hebben eerder paarden of wagenmenners blootgelegd die aan een wedstrijd in een hippodroom deelnemen, maar de afbeelding van zo’n wedstrijd in een hippodroom zelf is zeer zeldzaam.”

 

Lees meer

bekijk videos

Geschiedenis en Cultuur2:40

Mysterieuze schijf gevonden in wrak uit Griekse Oudheid

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Exclusief: Geheime kamer met ‘verloren’ kunst van Michelangelo
Geschiedenis en Cultuur
Doolhof van tunnels onthult overblijfselen oude Jeruzalem
Geschiedenis en Cultuur
Weg aangelegd door Bijbelse slechterik opgegraven in Jeruzalem
Geschiedenis en Cultuur
Waar ligt de beroemde veroveraar Alexander de Grote begraven?
Geschiedenis en Cultuur
Waar ontstond het voetbal? Archeologen aan het woord

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.