Minister van Binnenlandse Zaken Ryan Zinke verklaarde dat hij president Trump zal aanbevelen dat geen van de 27 nationale parken die onder de loep zijn genomen, wordt opgeheven. Maar hij wil wel de omvang van een “handvol” parken beperken, waaronder het Bears Ears National Monument in het zuiden van Utah, zoals hij eerder deze zomer had aangekondigd.

De veranderingen die voor deze parken zijn voorgesteld, zullen ongetwijfeld leiden tot juridisch strijd en politieke debatten in het Amerikaanse Congres. Natuurbeschermers die vreesden dat de alomvattende herziening van de regering-Trump tot een aanzienlijke inkrimping van nationale parken in het Amerikaanse Westen zou leiden, zeggen dat ze de grensaanpassingen in de rechtszaal zullen aanvechten. Intussen menen de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, die Trump hadden gevraagd om steviger maatregelen te nemen en meerdere parken in hun geheel af te schaffen, dat ze gaan werken aan wetgeving die de macht van presidenten om nationale parken in te stellen zal beperken.

“Het is nooit de bedoeling van het Congres geweest om één persoon zóveel macht te geven om eenzijdig het beheer van enorme stukken land te bepalen,” zei Rob Bishop, Republikeins afgevaardigde voor Utah en voorzitter van de commissie voor natuurlijke hulpbronnen van het Huis, op een persconferentie nadat Zinke’s aanbevelingen bekend waren gemaakt. “Bears Ears is tweemaal zo groot als de staat Rhode Island. Grand Staircase is driemaal zo groot als Rhode Island.”

Zinke, die de aanbevelingen tegenover de Associated Press toelichtte, wilde niet zeggen welke parken aangepast zouden moeten worden. The Washington Post berichtte dat de parken Grand Staircase-Escalante, eveneens in zuidelijk Utah, en Cascade-Siskiyou in het zuiden van Oregon op de lijst staan om in omvang te worden beperkt. Velen denken dat het deze beide parken in Utah zijn geweest, die samen 12.304 vierkante kilometer beslaan, die tot de herziening van het parkenbeleid hebben geleid en afgevaardigden van Utah hebben president Trump gevraagd beide parken op te heffen. Bears Ears werd vorig jaar door president Obama ingesteld, terwijl Grand Staircase in 1996 door president Clinton werd gecreëerd.

Het op 28 december 2016 door president Obama gecreerde park in zuidelijk Utah is vernoemd naar twee rotsformaties die boven een bergkam uitsteken Het nationale monument beslaat een kleine 5500 vierkante kilometer van het spectaculaire rode rotslandschap van de staat Utah en beschermt oeroude rotswoningen en een van de grootste vindplaatsen van indiaanse voorwerpen in het Amerikaanse westen Het gebied is z afgelegen dat het een van de laatste plekken in de continentale VS was die in kaart werden gebracht

Voordat Zinke zijn aanbevelingen deed, had hij aangekondigd de volgende zes parken ongemoeid te zullen laten: Hanford Reach in de staat Washington, Upper Missouri Breaks in Montana, ‘Craters of the Moon’ in Idaho, ‘Sand to Snow’ in het zuiden van Californië, Grand Canyon-Parashant in Arizona en de ‘Canyons of the Ancients’ in Colorado.

Het besluit van Trump om talloze nationale parken te herzien wakkerde in de afgelopen jaren ook het conflict over het beheer van publiek land aan, met gewapende confrontaties in Nevada – tussen rancher Cliven Bundy en het Bureau of Land Management (BLM) over niet-betaalde graaslicenties – en in Oregon, waar demonstranten in 2016 gedurende 41 dagen het Malheur National Wildlife Refuge bezetten.

In enkele van de staten met parken die onder de loep werden genomen, leidde de herziening tot protesten terwijl ze gedurende de officiële inspraakperiode ruim 2,8 miljoen commentaren van burgers opleverde – een van de omvangrijkste reacties uit de geschiedenis van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. In de meerderheid van de commentaren, zo vertelde Zinke, werd gepleit voor handhaving van de bestaande parken.

“De herziening van de parken door de regering-Trump is een fundamentele strijd geworden om de waarde van ons openbare landbezit. Ze betekent dat een discussie die al lange tijd geleden was afgesloten, weer wordt geopend,” zegt Sharon Buccino, directeur land- en natuurprogramma’s van de Natural Resources Defense Council, een organisatie van juristen en wetenschappers voor het milieubehoud. “Het maakt deel uit van onze identiteit als Amerikanen om gedeelten van publiek land te beschermen. Dat ligt aan de basis van dit conflict.”