De onderzoekers lokaliseerden de resten van het schip op een diepte van 5500 meter, aldus miljardair Paul Allen, medeoprichter van Microsoft, die de expeditie leidde. “Belangrijk hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog afgesloten,” schreef Allen op Twitter. “Ik hoop dat de overlevenden/families nu een vorm van afsluiting kunnen vinden.”

De Indianapolis zonk op 30 juli 1945, amper twaalf minuten nadat het schip was getroffen door torpedo’s van een Japanse onderzeeër. De ondergang van de Indianapolis en de verschrikkingen die de overlevenden moesten doorstaan, maken deze gebeurtenis tot een van de zwaarste scheepvaartrampen in de Amerikaanse geschiedenis.

Aan boord waren bijna 1200 zeelieden, van wie er 300 omkwamen toen het schip tot zinken werd gebracht. De overlevenden konden de reddingsboten niet uitzetten en dobberden hulpeloos in een gedeelte van de Filipijnenzee waar het wemelde van de haaien. Nog eens honderden matrozen overleden door uitdroging, honger en zoutvergiftiging. De weerloze mannen werden ook aangevallen door witpunt- en tijgerhaaien.

Op een foto die vermoedelijk van de bakboordzijde van de USS Indianapolis werd gemaakt is het geschilderde rompnummer 35 te zien

De Amerikaanse marine verzuimde te melden dat de Indianapolis niet in zijn haven van bestemming was aangekomen en zette nooit een zoekexpeditie op touw. Slechts 317 matrozen overleefden de ramp; zij werden gered toen een overvliegende bommenwerper de mannen tijdens een routinevlucht spotte.

De overlevenden komen sinds 1960 bijeen in de stad Indianapolis. Bij de zeventigste verjaardag van de ramp, in 2015, waren 14 van de 31 nog levende bemanningsleden van het schip aanwezig. “Het is nog altijd zo levendig – ik kan het nog altijd zien en voelen,” zei Edgar ‘Ed’ Harrell. “Het was zeventig jaar geleden, maar het voelt als gisteren.”

Deze foto van het wrak werd gemaakt door een op afstand bedienbare onderzeer ROV
Deze foto van het wrak werd gemaakt door een op afstand bedienbare onderzeeër (ROV).
Paul G. Allen

Afgelopen zomer ontdekte scheepshistoricus Richard Hulver documenten waarin stond waar het schip zich elf uur vóór de ramp precies had bevonden – een doorbraak waarmee de expeditie van Allen in de juiste richting kon gaan zoeken. Bij eerdere zoektochten, waaronder een expeditie van National Geographic, was het schip niet gevonden. Het was Hulver opgevallen dat er nooit een noodoproep van de Indianapolis was ontvangen en dat er geen documenten waren over de precieze plek waar het schip was gezonken.

In maart 2015 had Allens team – los van de speurtocht naar de Indianapolis – al het wrak van het Japanse oorlogsschip Musashi gevonden, dat in de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen tot zinken was gebracht. Die ontdekking werd gedaan in Filipijnse wateren, op ongeveer één kilometer diepte.

Een foto die werd gemaakt door een op afstand bedienbare onderzeer toont de onderkant van een anker waarop duidelijk de woorden US Navy en Norfolk Navy Yard te zien zijn
Een foto die werd gemaakt door een op afstand bedienbare onderzeeër, toont de onderkant van een anker waarop duidelijk de woorden ‘U.S. Navy’ en ‘Norfolk Navy Yard’ te zien zijn.
Paul G. Allen

Allens team maakte gebruik van de historische gegevens die vorig jaar waren gevonden en van een op afstand bedienbare onderzeeër (ROV) om opnieuw naar de Indianapolis te zoeken, ditmaal in een gebied van ruim 1500 vierkante kilometer open oceaan. Het expeditieteam zal de komende weken een live-videotour langs het schip uitzenden, aldus de Amerikaanse marine.

“Ik ben erg blij dat ze hem hebben gevonden. We hebben daar een lange 72 jaar op gewacht,” luidde de verklaring van Arthur Leenerman, een 93-jarige overlevende van de USS Indianapolis, aldus een bericht van USNI News. “Ik heb jarenlang gehoopt dat ze het wrak zouden vinden. De families van degenen die op zee zijn omgekomen, zullen erg bedroefd zijn, maar ik denk dat ze hierdoor ook iets van een afsluiting zullen vinden.”

Glenn Hodges droeg bij aan dit artikel.