Eerder deze week hebben archeologen in El Salvador skeletresten blootgelegd die 2500 jaar oud zijn. De stoffelijke resten, die goed bewaard zijn gebleven, werden samen met potscherven gevonden op de archeologische vindplaats van Quelepa in het oosten van El Salvador.

In de video bij dit artikel onderzoekt Michelle Toledo, archeologe van het Salvadoraanse ministerie van Cultuur, de skeletten van twee individuen, die nog zijn ingebed in sediment, waren boven op elkaar geplaatst. In een officieel persbericht verklaarde Toledo dat de beenderen bewust in deze positie waren bijgezet en dat een pot op een van de schedels was geplaatst.

Op de vindplaats werden nog vier andere stukken aardewerk gevonden bij een metate, een soort vijzel waarmee graan of maïs vermalen kon worden. Deze nevenvondsten stammen volgens het persbericht uit een periode tussen 1200 en 400 v. Chr.

In een interview met het persbureau AFP legde Toledo uit dat de offergaven niet toevallig naast de beenderen lagen. In die tijd behoorden ingewikkelde begrafenisrituelen tot de culturele gebruiken, waarbij alle elementen – van de positie van het bijgezette lichaam tot de artefacten die in het graf werden gelegd – moesten bijdragen aan de reis van de overledene naar het hiernamaals.

Volgens Toledo is de vondst ongewoon omdat de lichamen ver van de grotere graf- en offerplaatsen op deze vindplaats zijn aangetroffen. De opgravingen vonden plaats van 12 juni tot 21 juli en de archeologen hopen dat ze nog meer aanwijzingen van oude beschavingen in het gebied zullen vinden.

Terwijl het westen van El Salvador het terrein was van de vroege Maya’s, moet het oosten van het land grotendeels het domein zijn geweest van een inheemse groep die de Lenca wordt genoemd. Hoewel hun cultuur sterk deed denken aan die van de Maya’s, hadden de Lenca hun eigen taal en aardewerkcultuur. Deze voorlopige inzichten zijn gebaseerd op de grote opgravingen die in de jaren zeventig van de vorige eeuw werden gedaan door de bekende archeoloog E. Wyllys Andrews V.

Toledo zei dat veel van haar dateringen berusten op conclusies uit de eerste bevindingen die Andrews over Quelepa publiceerde.

De skeletresten en potscherven zullen worden schoongemaakt en gedocumenteerd, waarna ze worden opgenomen in de collecties van het Museo Nacional de Antropología David J. Guzmán.