Titanic 20 Year Later: Had James Cameron het bij het rechte eind?

Ter ere van het 20-jarig jubileum van zijn filmklassieker ‘Titanic’, duikt regisseur James Cameron opnieuw in de geheimen van het roemruchte schip. Het resultaat is de special ‘Titanic 20 Years Later with James Cameron'.

Door Redactie
Gepubliceerd 15 dec. 2017 16:00 CET
In een fragment van de romp van de Titanic is een patrijspoort te zien.
In een fragment van de romp van de Titanic is een patrijspoort te zien.
Foto door Emory Kristof, National Geographic Creative

Regisseur James Cameron was in 1997 de man die het aandurfde om het illustere verhaal van de Titanic naar het witte doek te brengen. Nu, twintig jaar later, onderzoekt Cameron met behulp van de nieuwe technieken of hij het in zijn film op historisch vlak bij het juiste eind had. Met behulp van enkele specialisten achterhaalt Cameron of de suites er inderdaad zo uitzagen als in de film en of de opvallende manier van zinken, met de verticale draai op het eind, correct in beeld is gebracht. Ook zoekt het team uit of er in 1912 meer levens waren gered als de Titanic meer reddingsboten aan boord had gehad.

Wat gebeurde er toen de Titanic zonk?
Wat gebeurde er toen de Titanic zonk?

Nabestaanden

Naast het onderzoek ontmoet Cameron in de special enkele nabestaanden van de – op de werkelijkheid gebaseerde - personages die in de film zijn uitgelicht. Zoals de achterkleinzoon van Isidor en Ida Straus, het stel dat ervoor koos om samen in hun suite achter te blijven in plaats van te vluchten. En de achterkleindochter van Margaret Brown, de vermogende en kleurrijke vrouw die in de film vertolkt werd door Oscarwinnaar Kathy Bates.

Het maken van de film Titanic

Recordaantal Oscars   

‘Titanic’, met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio in de hoofdrollen, was in 1997 met een budget van 200 miljoen dollar de duurste film ooit gemaakt. Cameron maakte er een icoon van: ‘Titanic’ was de eerste film die meer dan twee miljard dollar aan recettes binnenhaalde en de film werd onderscheiden met een recordaantal van elf Oscars.                                                            

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Waarom de FBI een 1400 paginas dik dossier over Einstein bijhield
Geschiedenis en Cultuur
Genius
Geschiedenis en Cultuur
Einsteins Bad Romance
Geschiedenis en Cultuur
Einsteins affaire met Lina – zijn geliefde viool – nader verklaard
Geschiedenis en Cultuur
Een eeuw na Einsteins wonderjaar

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.