Regisseur James Cameron was in 1997 de man die het aandurfde om het illustere verhaal van de Titanic naar het witte doek te brengen. Nu, twintig jaar later, onderzoekt Cameron met behulp van de nieuwe technieken of hij het in zijn film op historisch vlak bij het juiste eind had. Met behulp van enkele specialisten achterhaalt Cameron of de suites er inderdaad zo uitzagen als in de film en of de opvallende manier van zinken, met de verticale draai op het eind, correct in beeld is gebracht. Ook zoekt het team uit of er in 1912 meer levens waren gered als de Titanic meer reddingsboten aan boord had gehad.

Nabestaanden

Naast het onderzoek ontmoet Cameron in de special enkele nabestaanden van de – op de werkelijkheid gebaseerde - personages die in de film zijn uitgelicht. Zoals de achterkleinzoon van Isidor en Ida Straus, het stel dat ervoor koos om samen in hun suite achter te blijven in plaats van te vluchten. En de achterkleindochter van Margaret Brown, de vermogende en kleurrijke vrouw die in de film vertolkt werd door Oscarwinnaar Kathy Bates.

Recordaantal Oscars

‘Titanic’, met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio in de hoofdrollen, was in 1997 met een budget van 200 miljoen dollar de duurste film ooit gemaakt. Cameron maakte er een icoon van: ‘Titanic’ was de eerste film die meer dan twee miljard dollar aan recettes binnenhaalde en de film werd onderscheiden met een recordaantal van elf Oscars.

De verroeste boeg van deTitanicligt op de bodem van de noordelijke Atlantische Oceaan