Historically Black Colleges and Universities (HCBU) zijn Amerikaanse instellingen voor hoger onderwijs die werden opgericht voor (vooral) zwarte Amerikanen in een tijd dat andere instellingen hen de toegang weigerden. Het aantal aanmeldingen bij deze instituten was nog nooit zo hoog als de laatste tijd. President Mary Schmidt Campbell, die de scepter zwaait over Spelman College, een particulier liberal arts college voor alleen vrouwen in Atlanta, vertelde onlangs dat het aantal inschrijvingen de laatste drie jaar was gestegen van vijfduizend in 2014 tot het recordaantal van negenduizend voor de huidige aanmeldingsronde.

Net als Spelman zien veel HCBU’s in de VS een stijging van het aantal inschrijvingen. Walter M. Kimbrough, president van de Dillard University, schreef in september 2016 een opiniestuk voor de Washington Post waarin de cijfers voor de instroom van een aantal instellingen werden genoemd: “De inschrijvingen voor eerstejaars zijn met 49 procent gestegen voor de Shaw University, met 39 procent voor de South Carolina State University, met 32 procent voor de Tuskegee University, met 30 procent voor de Virginia State University, met 22 procent voor de Dillard University, met 22 procent voor de Central State University, met 20 procent voor de Florida Memorial University en met 19 procent voor de Delaware State University.”

Missverkiezingen en optredens zijn een belangrijk onderdeel van het leven aan HCBUs Hier is de winnares van de Miss Collegiate 100 van de Clark Atlanta University van vorig jaar achter de coulissen in gebed met de deelneemsters van dit jaar voordat het doek opgaat

Kimbrough opperde dat de toegenomen raciale spanning in het land de reden was voor de toename van het aantal inschrijvingen bij deze instellingen. Naar zijn zeggen kunnen HCBU’s zwarte studenten iets bieden wat hun voornamelijk witte tegenhangers niet kunnen: de mogelijkheid om volledig zichzelf te zijn. “HBCU’s blijven zwarte studenten een van oorsprong veilige omgeving bieden.”

HBCU’s, zoals Spelman College, worden geprezen om de resultaten die ze behalen. “Volgens het United Negro College Fund zijn 70 procent van de zwarte tandartsen en artsen, 50 procent van de zwarte ingenieurs en onderwijzers en 35 procent van de zwarte juristen afgestudeerd aan een HBCU,” schreef Campbell. “HBCU’s hebben meer Afrikaans-Amerikaanse afgestudeerden in de exacte vakken afgeleverd dan alle Ivy League-instellingen samen,” voegde hij daaraan toe. Ivy League is een term waarmee de meest prestigieuze universiteiten en hogescholen in de VS worden aangeduid.

Alumni van Spelman College doen mee aan Class Day een van de tradities rond het afstuderen van het college Op Class Day lopen in het wit geklede alumni voor de afgestudeerden uit onder de Spelman Arch door Dit symboliseert het afstuderen van het college en het betreden van de wereld buiten de universiteit
Alumni van Spelman College doen mee aan Class Day, een van de tradities rond het afstuderen van het college. Op Class Day lopen in het wit geklede alumni voor de afgestudeerden uit onder de Spelman Arch door. Dit symboliseert het afstuderen van het college en het betreden van de wereld buiten de universiteit.
Nina Robinson, National Geographic

Volgens een rapport uit 2013 van de National Science Foundation zijn 21 van de beste 50 instellingen voor hoger onderwijs op het gebied van natuurwetenschappen en techniek in de VS HCBU’s. Deze onderwijsinstellingen, waar slechts 3 procent van het totale aantal zwarte studenten in het hoger onderwijs in de VS aan studeren, zijn goed voor bijna 30 procent van de Afrikaans-Amerikaanse afgestudeerden in de exacte vakken.

HCBU’s bieden hun studenten meer dan een veilige omgeving. Ze geven ze het gevoel dat ze er thuis zijn. De tradities die ze kennen, vormen een verbinding tussen het verleden en de toekomst. Of het nou gaat om reünies die doen denken aan familiebijeenkomsten, of om spetterende optredens van showbands of missverkiezingen voor ‘campus queens’, HBCU’s bieden studenten bijzondere ervaringen waardoor ze zich thuis en verbonden voelen.