Te midden van oorlog blijven deze Syriërs dansen

De groep ‘DARE’ zet dans in als middel voor maatschappelijke verandering in hun verscheurde land.

Door Heather Brady
Gepubliceerd 28 jun. 2018 13:53 CEST
Waarom dansen jonge Syriërs door de straten?

Al sinds 2011 zaait de Syrische burgeroorlog dood en verderf onder de bevolking en haalt elke dag de krantenkoppen. Beelden van het verscheurde land gaan de hele wereld over en verhalen over verschrikkingen en verwoeste steden schokken de wereld.

Maar een groep jonge dansers in het Syrische Latakia hoopt op een andere manier tot verandering aan te zetten. Ze noemen zichzelf ‘DARE’ en proberen als straatkunstenaars de ritmes en de sfeer van het dagelijks leven in Syrië nieuw leven in te blazen.

In hun optredens houdt DARE rekening met de conservatieve cultuur en tradities van Syrië. Volgens de groepsleden hebben ze tot nu toe positieve reacties ontvangen; als de dansen zouden worden gezien als verzet tegen het regime, zou die reactie heel wat minder vriendelijk zijn geweest. Sommige kunstenaars zijn gearresteerd, gemarteld en gedood voor het maken van kunst die het Syrische regime niet beviel. Veel anderen zijn het land ontvlucht, en in 2014 noemde The New York Times de hoofdstad van Libanon, Beiroet, “de eigenlijke hoofdstad van de Syrische kunstwereld” vanwege de grote hoeveelheid Syrische kunstenaars die naar deze stad is gevlucht.

Aan Storyful vertelde de groep dat ze “de durf willen hebben om een leven te leiden zoals wij dat willen, door dans in te zetten als middel voor het bereiken van maatschappelijke veranderingen.”

“Alles wat nieuw is, stuit in het begin op verzet, omdat het nog niet goed wordt begrepen. Maar misschien zal het dansen op straat na enige tijd iets heel normaals worden en de critici van mening doen veranderen,” zeggen ze.

In de bijgaande video is te zien hoe enkele dansers – solo of samen met andere deelnemers – eenvoudige dansbewegingen uitvoeren. Andere dansers voeren in paren de tango nuevo uit, een moderne versie van de Argentijnse tango, waarbij ze complexere dansbewegingen en lifts laten zien. Tot de traditioneel Syrische dansvormen, die in deze video niet te zien zijn, behoren de Samah, de Dabke en een eigen versie van zwaarddansen.

Dansen met een partner berust op een sterke band tussen twee dansers, terwijl individuele dansbewegingen goed kunnen worden ingestudeerd. Uit onderzoek blijkt dat dansen een positieve uitwerking op de fysieke en mentale gezondheid heeft en bijdraagt aan het vormen van sociale banden – misschien een kleine bijdrage in een land dat zoveel heeft verloren.

Lees meer

bekijk videos

Geschiedenis en Cultuur2:51

De theemeester: hoeder van een oude kunst

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Hoe gezonken vliegdekschip de USS Lexington werd gevonden in de Koraalzee
Geschiedenis en Cultuur
De theemeester: hoeder van een oude kunst
Geschiedenis en Cultuur
Deze DJ schreef een lied voor de wereld
Geschiedenis en Cultuur
Overlevenden van bloedbad houden zich schuil in uitgestrekt moeras
Geschiedenis en Cultuur
Het onverzadigbare verlangen naar meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.