Ben je gek op oorlogsgeschiedenis en hou je van een uitdaging? Afgelopen week lanceerde het Nationaal Militair Museum Bunker 83: een escaperoom die volledig in het teken staat van de Koude Oorlog. De spanningen tussen het communisme en het kapitalisme nemen in dit spel levensgevaarlijke proporties aan. Het is 1983, de Sovjet-Unie staat met een enorme legermacht klaar om aan te vallen en de Amerikanen hebben zich op strategische locaties in Europa gepositioneerd.

In een commandobunker van waaruit nucleaire raketten worden afgevuurd, verschijnen rode stipjes op de radar die langzaam dichterbij komen. De stroom valt uit en het dreigingsniveau schiet omhoog. Zou dit een aanval zijn?

Rode stipjes verschijnen op de radar en komen langzaam dichterbij Zou dit een aanval zijn
Rode stipjes verschijnen op de radar en komen langzaam dichterbij. Zou dit een aanval zijn?
Anne Reitsma Fotografie

Strijd tussen twee grootmachten

Tijdens de Koude Oorlog in de tweede helft van de twintigste eeuw liepen de gemoederen hoog op, maar tot een nucleaire oorlog kwam het niet. De naweeën van de Tweede Wereldoorlog waren nog duidelijk voelbaar toen wereldmachten Amerika en de Sovjet-Unie verwikkeld raakten in een strijd om politieke en militaire superioriteit. Het kapitalistische gedachtegoed van de Verenigde Staten botste met de communistische ideologie van de Sovjet-Unie en dit leidde tot grote spanningen wereldwijd. Beide partijen probeerden hun invloed zo ver mogelijk uit te breiden; rond 1949 was het grootste deel van Europa verdeeld tussen de westelijke geallieerden en de Russen.

Tussen de grootmachten ontstond een kernwapenwedloop, die de vrees aanwakkerde voor een nieuwe wereldoorlog. Die angst was niet ongegrond, want in 1983 was een kernoorlog erg dichtbij. In de avond van 26 september waarschuwden de Oko-spionagesatellieten van de Sovjets voor een aanval van Amerikaanse raketten. Luitenant-kolonel Stanislav Petrov bevond zich in een bunker nabij Moskou toen de melding binnenkwam.

Een beeld van de atoombom die landde in Nagasaki in 1945 Daarmee kwam de Tweede Wereldoorlog ten einde maar begon de kernwapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de SovjetUnie
Een beeld van de atoombom die landde in Nagasaki in 1945. Daarmee kwam de Tweede Wereldoorlog ten einde maar begon de kernwapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie.
U.S Army Air Force, Library of Congress

Overal ging het alarm af en er brak paniek uit, maar Petrov hield het hoofd koel en besloot de waarschuwing te negeren. Immers, dacht hij, als de Verenigde Staten wilden aanvallen, zouden ze dat niet met slechts vijf raketten doen. Het bleek inderdaad vals alarm: de satellieten hadden de weerkaatsing van zonlicht op hoge wolken aangezien voor een lancering. Het besluit van Petrov om geen Russische kernraketten te lanceren, voorkwam een grote ramp.

In escaperoom Bunker 83 is de spanning van deze gebeurtenis duidelijk voelbaar. Het is hier aan de spelers om de juiste keuze te maken. Binnen de twee teams, Amerika en de Sovjet-Unie, verdelen spelers zich over de War Room en de Ops Room. Als strategisch denker kun je terecht in de War Room, waar belangrijke beslissingen worden genomen. De Ops room is bestemd voor doeners die onderhoud moeten verrichten aan de systemen.

In deze unieke escaperoom is ontsnappen niet het doel, maar draait het volledig om het maken van de juiste keuzen in goede samenwerking. Is de dreiging reëel? Lanceer je dan de raketten of kies je voor de telefoon?

Educatief doeleinde

Bunker 83 maakt deel uit van het Koude Oorlogproject van het Nationaal Militair Museum. Mark van Hasselt maakt games gebaseerd op historische gebeurtenissen en ontwierp de escaperoom in Soesterberg als onderdeel van een educatief project. Een bezoek aan Bunker 83 kan worden gecombineerd met de tentoonstelling Als de Russen komen. Hiermee biedt het museum een leerzame ervaring voor scholen, bedrijven en particulieren.