Verken een onderzees slagveld uit de zestiende eeuw

Het oorlogsschip Mars zonk in 1564 tijdens een zeeslag. Archeologen hebben een 3D-reconstructie gemaakt van de plek waar het wrak op de zeebodem rust.

Door Kristin Romey
Gepubliceerd 30 sep. 2020 16:38 CEST
Verken een onderzees slagveld uit de 16e eeuw

In een nieuwe aflevering van Drain the Oceans nemen we je mee naar het wrak van de Mars op de bodem van de 'Vikingzee'. Vrijdag 9 oktober om 20:00 op National Geographic.

Opmerkelijke 3D-visualisaties op basis van diepzee-opnamen hebben archeologen in staat gesteld om een van de best bewaard gebleven wrakken van een historisch oorlogsschip te reconstrueren. In de loop van meerdere jaren heeft een onderzoeksteam onder leiding van Johann Rönnby, professor maritieme archeologie aan de Zweedse Hogeschool Södertörn, foto’s en scans gemaakt van het 453 jaar oude wrak van de Mars, het legendarische vlaggenschip van de Zweedse koning Erik XIV.

De Mars– genoemd naar de Romeinse god van de oorlog – ging in 1564 in de Oostzee ten onder tijdens een zeeslag met Deense en Duitse oorlogsschepen. De voor die tijd enorme driemaster was zestig meter lang, voerde meer dan honderd kanonnen en had op het moment van zijn ondergang acht- à negenhonderd Zweedse en Duitse zeelui aan boord.

Het wrakveld van de Mars werd in 2011 door het team van Rönnby ontdekt nabij het Zweedse eiland Öland. Het eerste onderzoek naar het wrak, dat op een diepte van 76 meter ligt, wees uit dat de verbluffende conservering van het houten oorlogsschip het resultaat was van de geringe zeestroming en de donkere en koude omstandigheden op de zeebodem.

Het bergen van de Mars is een uiterst kostbare aangelegenheid en zou ook veel schade aan de romp en de bijbehorende artefacten aanrichten, dus besloten Rönnby en zijn medewerkers de locatie in alle details te documenteren met behulp van fotogrammetrie en scans die met een ‘multibeam sonar’ werden gemaakt en een resolutie van twintig millimeter opleverden. De reconstructies die ze met behulp van deze technologie konden maken, stelde de onderzoekers niet alleen in staat om het oorlogsschip zelf in drie dimensies te doen herleven, maar ook het opmerkelijk intact gebleven onderzeese slagveld. Het project heeft financiële ondersteuning gekregen van de National Geographic Society.

Volgens Rönnby luidt de legende dat de Marsvanaf het begin tot de ondergang was gedoemd, omdat zijn kanonnen waren vervaardigd van omgesmolten kerkklokken.

Bekijk hier de hele programmering van History Month.

Dit artikel werd oorspronkelijk in het Engels gepubliceerd op NationalGeographic.com

Lees meer

bekijk videos

Geschiedenis en Cultuur2:08

Beroemd scheepswrak uit WO II na 75 jaar teruggevonden

Dit vindt u misschien ook interessant

Geschiedenis en Cultuur
Hoe gezonken vliegdekschip de USS Lexington werd gevonden in de Koraalzee
Geschiedenis en Cultuur
De RMS Titanic werd ontdekt tijdens geheime Koude-Oorlogsmissie
Geschiedenis en Cultuur
Duikboot WO I gevonden voor Belgische kust
Geschiedenis en Cultuur
Exclusief: Geheime kamer met ‘verloren’ kunst van Michelangelo
Geschiedenis en Cultuur
Wrak van ‘taaiste oorlogsschip uit WOII’ ontdekt in Stille Oceaan

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.