Nieuw aardbevingsbestendig museum voor Michelangelo’s ‘David’

Volgens experts moet het bekende standbeeld ‘David’ verhuizen voordat het te laat is. Kleine aardschokken kunnen het beeld van Italiaanse kunstenaar Michelangelo al laten bezwijken.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET
Foto van Eric Vandeville / Getty Images

Vorig jaar is Italië getroffen door een golf van aardbevingen. Dit heeft een discussie teweeggebracht over de veiligheid van historische kunst in de ietwat noordelijkere stad Florence. ‘Mochten de aardbevingen naar het noorden verschuiven, moet er meer gedaan worden aan de bescherming van Michelangelo’s David,’ vertelt geoloog Alessandro Martelli die het standbeeld bestudeerde. Volgens New York Times Magazine kan een lichte aardbeving, of simpele wegwerkzaamheden, het beeld al 15 graden doen kantelen, wat genoeg is om het volledig in te laten storten.

Architect Fernando De Simone stelt voor de David te verhuizen van Galleria Dell’Accademia naar een nieuw aardbevingsbestendig museum. Het standbeeld uit de renaissance zal hier samen met andere belangrijke veilig te bewonderen zijn. In november worden ook historische gebouwen zoals de Duomo in Florence onderzocht in de hoop die te behoeden tegen toekomstige aardschokken.

Lees ook: ‘Christus de Verlosser krijgt een make-over

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.