Sneeuwballen gooien in Japan: een serieuze sport

Sneeuwbalgevechten iets voor kinderen? Niet in Japan! Daar is het een echte sport en wordt er zelfs wereldkampioenschap gehouden.

Door Willeke van Doorn
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET
Foto door

Yukigassen noemen ze het in Japan. Oftewel: lekker met sneeuwballen gooien. En dat nemen ze serieus. Ieder jaar organiseert men in Japan de Showa Shinza International Yukigassen World Championships. Meer dan 130 teams strijden daar om de titel en om zich een jaar lang de beste te noemen in het gooien van sneeuwballen.

Het is een soort trefbal met sneeuwballen. Elk team bestaat uit zeven spelers en eventueel een coach en twee reservespelers. Ze krijgen 90 sneeuwballen die vooraf al zijn gemaakt en moeten daarmee de tegenstanders zien te raken. Er worden drie sets gespeeld van ieder drie minuten. Het team dat als eerste alle tegenstanders uitschakelt of de vlag achterin het veld weet te bemachtigen, wint de set. 

Het wereldkampioenschap vindt plaats naast de berg Showa-Shinzan op Hokkaido, het meest noordelijke eiland van Japan. De sport is enorm populair. Vorig jaar bezochten zo’n 25.000 toeschouwers het kampioenschap. Yukigassen werd in het eind van de jaren ‘80 in Japan voor het eerst als wedstrijdsport beoefend. Inmiddels zijn er ook toernooien in Canada, Rusland, Noorwegen en Finland.

 

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Japan
Winter in Japan
Japan
温泉 | Op zoek naar de authentieke wellness-cultuur in Japan
Japan
‘Lost in translation’ in een Japans robothotel
Japan
Boomglijden in Japan
Japan
Verboden te dansen: de paradox van Japanse clubs

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.