Sneeuwballen gooien in Japan: een serieuze sport

Sneeuwbalgevechten iets voor kinderen? Niet in Japan! Daar is het een echte sport en wordt er zelfs wereldkampioenschap gehouden.

Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:01 CET
Foto van Getty Images

Yukigassen noemen ze het in Japan. Oftewel: lekker met sneeuwballen gooien. En dat nemen ze serieus. Ieder jaar organiseert men in Japan de Showa Shinza International Yukigassen World Championships. Meer dan 130 teams strijden daar om de titel en om zich een jaar lang de beste te noemen in het gooien van sneeuwballen.

Het is een soort trefbal met sneeuwballen. Elk team bestaat uit zeven spelers en eventueel een coach en twee reservespelers. Ze krijgen 90 sneeuwballen die vooraf al zijn gemaakt en moeten daarmee de tegenstanders zien te raken. Er worden drie sets gespeeld van ieder drie minuten. Het team dat als eerste alle tegenstanders uitschakelt of de vlag achterin het veld weet te bemachtigen, wint de set. 

Het wereldkampioenschap vindt plaats naast de berg Showa-Shinzan op Hokkaido, het meest noordelijke eiland van Japan. De sport is enorm populair. Vorig jaar bezochten zo’n 25.000 toeschouwers het kampioenschap. Yukigassen werd in het eind van de jaren ‘80 in Japan voor het eerst als wedstrijdsport beoefend. Inmiddels zijn er ook toernooien in Canada, Rusland, Noorwegen en Finland.

 

Lees meer

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Schrijf je in
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

 • Gebruiksvoorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiebeleid
Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2017 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.