Bijzondere trekkershut in de Noorse wildernis opent zijn deuren

Douchen met je voeten in het stromende bergwater, opwarmen in de sauna of aan de houtkachel en achteraf betalen aan een doos.

Door Zoë de Goede
Gepubliceerd 9 nov. 2017 03:03 CET
Foto door Marius Dalseg, The Norwegian Trekkers Association

Stel je voor: na een lange dag hiken langs majestueuze bergen en schitterende meren in Rogaland, een regio in het zuidelijkste puntje van Noorwegen, kom je aan bij deze zeven eco-cabines in de middle of nowhere. Je stampt je schoenen uit en warmt op in de zithoek bij de houtgestookte kachel, of ontspant je lichaam in de sauna. Je kookt je eigen maaltje in de keuken en gebruikt daarbij water uit het bergmeer. ’s Ochtends wordt je meteen goed wakker onder de buitendouche met je voeten in het koude, stromende bergwater.

Foto door Tönu Tunnel, KOKU arhitektid

Wat helemaal bijzonder is aan de Skåpet Mountain Lodges is dat ze draaien op een systeem gebaseerd op vertrouwen. Er is geen verantwoordelijke aanwezig, dus bezoekers worden verwacht hun eigen cabine schoon te maken en geld achter te laten in de daarvoor bestemde doos. Als je geen geld op zak hebt kan je je persoonlijke gegevens achterlaten op een formulier.

In het hoofdgebouw kunnen zo’n dertig mensen slapen en in de zes kleinere cabines staan bedden voor vijf personen. De cabines zijn gemaakt van zink, een materiaal dat weerbestendig is en weinig onderhoud nodig heeft. Hout zorgt binnen voor een warm sfeertje en dankzij de enorme ramen krijg je bijna het gevoel dat je middenin het spectaculaire landschap zit.

De trekkershut werd gebouwd in samenwerking met de Noorse trekkersorganisatie. Voor meer informatie over het bereiken van de cabines en andere trekkershutten in Noorwegen kan je op hun website terecht.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Noorwegen
Slapen in een drijvend sneeuwkristal
Noorwegen
Bekijk Noorwegen door de ogen van een schaap
Noorwegen
Noorwegen: Het land van ‘Nooit meer slapen’
Noorwegen
Noorwegen: In de arctische wildernis
Noorwegen
Exclusief: 7-daagse foto-expeditie naar Noorwegen

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.