Het grootste mysterie van Peru: de Nazcalijnen

Deze tekeningen in het plaatsje Nazca in Peru zijn al decennia lang een mysterie voor archeologen, wetenschappers en reizigers. Is het een landingsbaan voor buitenaardse wezens, een astrologische kalender of onderdeel van een religieuze ceremonie?

Door Willeke van Doorn
Gepubliceerd 9 nov. 2017 02:59 CET
Foto door Getty Images

Vierhonderd kilometer ten zuiden van de hoofdstad Lima ligt het plaatsje Nazca in Peru. De Nazcalijnen trekken jaarlijks vele nieuwsgierige reizigers. De tekeningen, waarvoor je in een vliegtuig moet stappen om ze goed te kunnen zien, werden bekend bij het grote publiek in de jaren ’20 van de vorige eeuw met de komst van de eerste commerciële vliegtuigen en vormen nog altijd een mysterie.

De tekeningen zijn waarschijnlijk gemaakt door het volk dat grofweg van 200 v.Chr. tot 600 n. Chr. in het gebied leefde. Zo’n driehonderd tekeningen, onder meer van een aap, vogel, lama en hagedis, zijn te zien over een gebied van 450 vierkante kilometer. De lijnen van de tekeningen zijn gemaakt door een dun laagje van de grond af te halen waardoor het lichtere zand eronder zichtbaar wordt.

Volgens de Amerikaanse wetenschapper Paul Kosok en de Duitse Maria Reiche vormen de tekeningen een astrologische kalender. Een andere theorie stelt dat de uitgegraven lijnen een landingsbaan vormen voor buitenaardse toestellen. Weer een ander gelooft dat het een afvoersysteem is voor water in het extreem droge gebied.

Foto door Getty Images

De Duitse wetenschapper Markus Reindel leidde het onderzoek Nasca-Palpa Project naar de mysterieuze tekeningen en kwam tot de conclusie dat de lijnen niet bedoeld zijn om van bovenaf te bekijken, maar om doorheen te lopen, als onderdeel van een religieus ritueel. 

Twee Britse archeologen liepen een deel van een labyrint in het gebied zelf in een poging om de waarheid achter het mysterie te achterhalen. Ook zij denken dat de tekeningen een religieuze betekenis hadden, maar betwijfelen of  het de bedoeling was om er doorheen te lopen.

Wellicht zit er in verschillende theorieën een kern van waarheid. Volgens meerdere wetenschappers is het waarschijnlijk dat niet alle tekeningen op hetzelfde moment gemaakt zijn, wat erop zou kunnen wijzen dat ze niet allemaal dezelfde achtergrond en betekenis hebben.

Lees meer

Dit vindt u misschien ook interessant

Peru
Reizen naar Peru: 5 praktische vragen
Reizen
Zweef boven de geheimzinnige woestijntekeningen van Peru
Peru
Het mysterie van The Boiling River
Peru
Avontuurlijk overnachten in Peru
Fotografie
Dit zijn enkele van de meest heilige plekken van Europa

Ontdek Nat Geo

 • Dieren
 • Milieu
 • Geschiedenis en Cultuur
 • Wetenschap
 • Reizen
 • Fotografie
 • Ruimte
 • Video

Over ons

Abonnement

 • Abonneren
 • Shop
 • Disney+

Volg ons

Copyright © 1996-2015 National Geographic Society. Copyright © 2015-2021 National Geographic Partners, LLC. Alle rechten voorbehouden.