Skip to Content

Amazonestammen strijden voor hun bestaansrecht

Een stel jongens zijn in een boom bij de rivier de Xingu geklommen in de buurt van het stadje Altamira in Brazili Een groot deel van het stadje kwam onder water te staan toen de reservoirs van de dam eind 2015 werden gevuld een aantal vooral arme wijken langs de rivier verdween volledig van de aardbodempinterest icon
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
1
2014 Mundurukukrijgers hangen een bord op waarmee ze bezoekers vragen hun territorium langs de rivier de Tapajs te respecteren Na jaren van strijd boekten de Munduruku succes met hun pleidooi bij de regering om hun traditionele grondgebied officieel erkend te krijgen
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
2014. Munduruku-krijgers hangen een bord op waarmee ze bezoekers vragen hun territorium langs de rivier de Tapajós te respecteren. Na jaren van strijd boekten de Munduruku succes met hun pleidooi bij de regering om hun traditionele grondgebied officieel erkend te krijgen.
2
2016 Leden van de Jurunastam uit het indianenreservaat van Paquiamba wonen een publieke hoorzitting bij Gemeenschappen die langs de rivier wonen konden hier hun grieven kenbaar maken aan het ministerie van Publieke Werken en Norte Energia het consortium dat de Belo Montestuwdam bouwt
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
2016. Leden van de Juruna-stam uit het indianenreservaat van Paquiçamba wonen een publieke hoorzitting bij. Gemeenschappen die langs de rivier wonen, konden hier hun grieven kenbaar maken aan het ministerie van Publieke Werken en Norte Energia, het consortium dat de Belo Monte-stuwdam bouwt.
3
Lucicleide Kurap uit het Mundurukudorp Dac Watpu ontspant zich na de afwas met haar huisparkiet in de rivier de Tapajs in de Braziliaanse deelstaat Par
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
Lucicleide Kurap uit het Munduruku-dorp Dacé Watpu ontspant zich na de afwas met haar huisparkiet in de rivier de Tapajós in de Braziliaanse deelstaat Pará.
Advertentie - Lees hieronder verder
4
In 2014 protesteerde dit Mundurkustamhoofd tijdens de demonstratie Verzetskaravaan samen met andere stamleden tegen de aanleg van de grote stuwdam van So Luiz do Tapajs door de aanleg zou veel van hun land langs de rivier de Tapajs onder water komen te staan In 2016 werd de milieuvergunning voor het project ingetrokken zolang niet was getoetst of het onder water zetten van indiaans grondgebied grondwettelijkheid was
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
In 2014 protesteerde dit Mundurku-stamhoofd tijdens de demonstratie ‘Verzetskaravaan’ samen met andere stamleden tegen de aanleg van de grote stuwdam van São Luiz do Tapajós; door de aanleg zou veel van hun land langs de rivier de Tapajós onder water komen te staan. In 2016 werd de milieuvergunning voor het project ingetrokken zolang niet was getoetst of het onder water zetten van indiaans grondgebied grondwettelijkheid was.
5
2014 Een Mundurukugezin in het dorp Sawre Muybu kijkt naar een Braziliaanse telenovela Hoewel ze volledig van het land kunnen leven beschikken de dorpjes over generatoren koelkasten en televisies Veel indianengemeenschappen krijgen deze voorzieningen van de overheid en het bedrijfsleven in ruil voor hun steun voor de geplande ontwikkeling van de regio zegt Elkaim
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
2014. Een Munduruku-gezin in het dorp Sawre Muybu kijkt naar een Braziliaanse telenovela. Hoewel ze volledig van het land kunnen leven, beschikken de dorpjes over generatoren, koelkasten en televisies. Veel indianengemeenschappen krijgen deze voorzieningen van de overheid en het bedrijfsleven, in ruil voor hun steun voor de geplande ontwikkeling van de regio, zegt Elkaim.
6
Mundurukukinderen van het dorpje Dac Watpu aan de rivier de Tapajs hebben in het bos aaibessen verzameld
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
Munduruku-kinderen van het dorpje Dacé Watpu aan de rivier de Tapajós hebben in het bos açaibessen verzameld.
Advertentie - Lees hieronder verder
7
2016 Leden van de Mundurukugemeenschap uit Praia do ndio LAranjao en Praia do Mangue spelen s avonds een potje voetbal in het dorp Praia do Mangue nabij de stad Itaituba
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
2016. Leden van de Munduruku-gemeenschap uit Praia do Índio, L’Aranjao en Praia do Mangue spelen ’s avonds een potje voetbal in het dorp Praia do Mangue, nabij de stad Itaituba.
8
2016 Een alligatorhuid hangt in een boom op het land van een visser aan de oever van het stuwmeer van Belo Monte De visser is op kosten van Norte Energia naar deze plek verhuisd
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
2016. Een alligatorhuid hangt in een boom op het land van een visser, aan de oever van het stuwmeer van Belo Monte. De visser is op kosten van Norte Energia naar deze plek verhuisd.
9
2016 Een Mundurukumeisje speelt met haar broertje in een hangmat in het dorp Praia do Mangue bij de stad Itaituba
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
2016. Een Munduruku-meisje speelt met haar broertje in een hangmat in het dorp Praia do Mangue bij de stad Itaituba.
Advertentie - Lees hieronder verder
10
2016 Een Mundurukumeisje poseert met haar huisaapje in het dorp Sawre Muybu het meisje is traditioneel beschilderd voor een ceremonie die plaatsvond op de dag na een demonstratie tegen de aanleg van een reeks hydroelektrische stuwdammen in de rivier
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
2016. Een Munduruku-meisje poseert met haar huisaapje in het dorp Sawre Muybu; het meisje is traditioneel beschilderd, voor een ceremonie die plaatsvond op de dag na een demonstratie tegen de aanleg van een reeks hydro-elektrische stuwdammen in de rivier.
11
2016 Advocaten van het ministerie van Publieke Werken inspecteren de Pimentaldam de voornaamste dam van het Belo Montestuwdamproject in de rivier de Xingu
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
2016. Advocaten van het ministerie van Publieke Werken inspecteren de Pimental-dam, de voornaamste dam van het Belo Monte-stuwdamproject in de rivier de Xingu.
12
2014 Een kind uit het Xikrindorpje Pot Cr poseert op de oever van de rivier de Bacaj De naam van de rivier kan worden vertaald als het water dat in de rivier stroomt is hetzelfde als het bloed dat door onze aderen vloeit
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
2014. Een kind uit het Xikrin-dorpje Pot Crô poseert op de oever van de rivier de Bacajá. De naam van de rivier kan worden vertaald als ‘het water dat in de rivier stroomt, is hetzelfde als het bloed dat door onze aderen vloeit.’
Advertentie - Lees hieronder verder
13
2016 Een jonge vrouw in een nachtclub in het stadje Altamira Altamira ligt in het hart van het Amazonegebied aan de rivier de Xingu en heeft een aantal economische oplevingen doorgemaakt de meest recente daarvan is te danken aan de bouw van de Belo Montedam
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
2016. Een jonge vrouw in een nachtclub in het stadje Altamira. Altamira ligt in het hart van het Amazonegebied aan de rivier de Xingu en heeft een aantal economische oplevingen doorgemaakt; de meest recente daarvan is te danken aan de bouw van de Belo Monte-dam.
14
Een slingeraap is door de indianenstam Munduruku gedood om zijn vlees in het dorpje Sawre Muybu aan de rivier de Tapajs Hoewel de Munduruku al sinds het begin van de negentiende eeuw vreedzame contacten met kolonisten onderhouden hebben ze hun traditionele levenswijze behouden waarbij ze van de rivier en het land leven
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
Een slingeraap is door de indianenstam Munduruku gedood om zijn vlees, in het dorpje Sawre Muybu aan de rivier de Tapajós. Hoewel de Munduruku al sinds het begin van de negentiende eeuw vreedzame contacten met kolonisten onderhouden, hebben ze hun traditionele levenswijze behouden, waarbij ze van de rivier en het land leven.
15
2014 Als protest plaatst een lid van de Mundurukustam stenen op een zandbank in de rivier de Tapajs Tijdens een actie in samenwerking met Greenpeace gebruikten de stamleden de stenen om de woorden Tapajs Livre Vrij Tapajs te vormen
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
2014. Als protest plaatst een lid van de Munduruku-stam stenen op een zandbank in de rivier de Tapajós. Tijdens een actie in samenwerking met Greenpeace gebruikten de stamleden de stenen om de woorden ‘Tapajós Livre’ (‘Vrij Tapajós’) te vormen.
Advertentie - Lees hieronder verder
16
2014 Vogels bij een buitenpost aan de Rio Novo in het reservaat Reserva Extrativista Iriri een type reservaat waar lokale gemeenschappen natuurlijke hulpbronnen waaronder rubber kunnen winnen en gebruiken
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
2014. Vogels bij een buitenpost aan de Rio Novo in het reservaat Reserva Extrativista Iriri, een type reservaat waar lokale gemeenschappen natuurlijke hulpbronnen, waaronder rubber, kunnen winnen en gebruiken.
17
2014 In haar hut in het Reserva Extrativista Iriri bij Riozinho do Anfrsio houdt Veia haar kind in de lucht
Aaron Vincent Elkaim, The Alexia Foundation
2014. In haar hut in het Reserva Extrativista Iriri bij Riozinho do Anfrísio houdt Veia haar kind in de lucht.
Watch Next
 
preview for Geschiedenis

Geschiedenis en archeologie

grotwoningen in spanje

De bewoners van oeroude Spaanse grotten

het levensverhaal van elizabeth bthory die ook wel bekendstaat als de bloedhertogin en wordt beschouwd als de meest beruchte vrouwelijke seriemoordenaar aller tijden is onherroepelijk gehuld in gruwelijke mythen eind zestiende begin zeventiende eeuw zou zij honderden jonge vrouwen hebben gemarteld en vermoord

De hertogin Elizabeth Báthory was een moordenaar

Op deze tekening is het wrak van de jonk Nanhai Nr 1 in het slib op de zeebodem uitgebeeld voordat het schip werd gelicht

Dit Chinese scheepswrak bleef jarenlang geheim

een tekening van de nazcalijnen in peru

Het grootste mysterie van Peru: de Nazcalijnen

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder